27 October 2020
Home / Nevoia de reforme / Plafonarea indemnizaţiei conducerii companiilor de stat – sau cum se combat corupţia şi lenea cu glume

Plafonarea indemnizaţiei conducerii companiilor de stat – sau cum se combat corupţia şi lenea cu glume

Guvernul a decis azi că va menţine pentru anul viitorul plafonul pentru indemnizaţiile aferente activităţii de conducere a companiilor de stat. În 2009, indemnizaţia unui membru în CA a fost stabilită la 1% din salariul unui secretar de stat, adică 48 de lei.

Măsura luată de guvernul Boc a fost ridicolă, iar perpetuarea ei este penibilă. Dacă cineva îşi imaginează că cei chemaţi să gestioneze CFR sau TAROM se duc plini de elan muncitoresc la şedinţe (pentru care se mai şi pregătesc în prealabil), dezbat ore întregi până miroase a creier încins, iau o decizie care afectează vieţile a mii de oameni, după care ies să ia masa la McDonald’s, atunci trăieşte pe altă planetă. Dacă cineva crede că vreun corporatist, om de afaceri, vedetă media sau profesor are tot interesul să lucreze pentru rentabilitatea unor găuri negre atunci când indemnizaţia abia dacă îi acoperă banii de taxi până la şedinţă, atunci este clar: are chef de circ nu de lucruri serioase.

Instituirea muncii voluntare pentru conducerea companiilor de stat a făcut parte din spectacolul austerităţii – şi bănuiesc că cei de la FMI au gustat gluma. În realitatea munca voluntară este teribil de ineficientă şi putem paria că atât timp cât aceste salarii şi indemnizaţii vor rămâne la acest nivel, găurile negre nu vor deveni niciodată rentabile pentru simplul motiv că nici un profesionist serios nu-şi va bate prea mult capul cu ele. Ştiu, există argumentul conform căruia managementul acestor firme oricum se căpătuieşte din alte surse, aşa că ar fi prostesc să mai dăm şi salarii mari. Da, dar corupţia nu se combate prin instituirea obligativităţii muncii şi a activismului civic, ci prin privatizarea resurselor publice. Dacă uităm acest aspect şi insistăm pe măsuri decorative, nu vom face decât să accentuăm corupţia şi risipa. Pentru că nu Dorel va ajunge să gestioneze aceste resurse, ci the really smart guys.

0 Shares
Share
Tweet
Share