13 August 2020
Home / Articole / PIB-ul României vs. PIB-ul UE sau de ce nu prindem din urmă Vestul

PIB-ul României vs. PIB-ul UE sau de ce nu prindem din urmă Vestul

De la Florin Cîțu.

Florin

Așa cum am spus în repetate rânduri dinamică economică din România este influențată decisiv de contextul extern, mai precis de contextul economic european. Criza le-o datorăm în proporție de peste 50% politicilor proaste din Occident, care au determinat crearea unui uriaș tsunami de investiții speculative în țările emergente, precum România. Revenirea din criză, de asemenea – o datorăm faptului că publicul vest-european, încorsetat financiar, s-a reorientat cumpărând mărfurile noastre mai ieftine. Sistemul bancar, după cum știți, suferă de pe urma lipsei finanțării externe – băncile mamă țin rezervele pentru ele – iar în lipsa creșterii creditării companiile românești, ținute strâns în lațul nemilos al fiscalității tot mai împovărătoare, nu au cum să investească.

Iar viitorul este sumbru pentru țările dezvoltate, probabil vor intra într-o perioadă prelungită de stagnare economică așa cum a pățit Japonia. Pentru că, precum Japonia, duce aceleași politici inepte, incapabile să curețe sistemul de putregaiurile care îl infectează. Ceea ce înseamnă că România nu poate atinge rate de creștere susținute de peste 5% anual cât timp este racordată atât de strâns la economia țărilor dezvoltate. Adică nu prea o să prindem din urmă pe nimeni. Ceea ce, de fapt, nu este o noutate.

PIB-putere-de-cumparare

 

De ce suntem remorca Europei? Fiindcă guvernele succesive au fost incapabile să urmărească interesul național. Fiindcă s-a guvernat tot timpul de gura FMI-ului și de dragul clientelei politice. Pentru că ne-a plăcut să luăm aquis-ul comunitar în loc să liberalizăm economia pentru a încuraja acumularea de capital – acumulare care a dus țările dezvoltate acolo unde sunt astăzi, deși nimeni nu mai recunoaște. Pentru că am adoptat forme fără fond și suntem pasionați să discutăm mizilicuri.

3 Shares
Share
Tweet
Share