30 October 2020
Home / Analiză-Statistică / PIB România – Turcia. Acum în ce limbă vă mai p… pe el de vot?

PIB România – Turcia. Acum în ce limbă vă mai p… pe el de vot?

M-am uitat la PIB/locuitor, dar statistica nu face suficientă dreptate Turciei, pentru că după Revoluție România s-a depopulat în vreme ce Turcia a crescut demografic. Din 1990 până în 2010 populația Turciei a crescut cu 30%, populația României a scăzut cu 8%, iar trendul s-a păstrat în continuare. Deci PIB/locuitor arată artificial de mare în cazul României, din cauză că numitorul raportului a scăzut (și nu fiindcă am fi devenit noi campioni la creștere economică, așa cum visează unii).

Chiar și așa, dacă ne comparăm cu media europeană, standardul de viață din Turcia, reprezentat de PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare, este peste cel din România: ei sunt la 55% din media UE 28, noi la 54%.

Dar cred că pentru a ne face o idee exactă despre dinamismul economic al Turciei trebuie să ne uităm la creșterea economică măsurată în dolari ajustați cu puterea de cumpărare, date oferite de FMI. Am luat cifrele, după care am creat două serii de date cu bază fixă, anul 1990 – anul în care românii au mers la vot pentru prima dată după foarte mult timp. Iată cum a evoluat PIB în cele două țări:

PIB Romania Turcia micÎn ultimul sfert de secol puterea economică a Turciei a crescut incomparabil mai mult decât a României. De două ori mai repede. Noi avem acum un PIB dublu față de momentul în care am început tranziția la economia de piață, ei au un PIB de patru ori mai mare față de 1990.

Concluzia o trageți dumneavostră, mai ales că știu că vă place să plimbați prin Turcia.

 

0 Shares
Share
Tweet
Share