22 October 2020
Home / Analiză-Statistică / Piața auto are evoluții contradictorii. Va crește taxa auto?!

Piața auto are evoluții contradictorii. Va crește taxa auto?!

INS a publicat azi datele privind înmatriculările de automobile pe primele nouă luni ale anului astfel încât putem pune cap la cap aceste cifre cu informațiile oferite de APIA.

Piața auto a crescut în acest an. În trimestrul III 2013 comparativ cu trimestrul similar din anul 2012, înmatriculările de autoturisme au crescut cu 28,0%; pe primele 9 luni ale anului creșterea este de 22% față de ianuarie-septembrie 2012. Pe scurt, o creștere solidă. Mai jos aveți situația globală a înmatriculărilor, după destinația vehiculului.

Inmatriculari autovehicule

Interesant este că această revenire a pieței se datorează importului de mașini second-hand, deoarece așa cum se vede din al doilea grafic, atât vânzările cât și cota de piață ale APIA au tot scăzut în ultimii ani. Pe primele 9 luni APIA a vândut doar 48324 autoturisme și este destul de greu ca pe final de an să prindă din urmă volumul total de vânzări înregistrat anul trecut – 72179 de unități. Astfel, creșterea cererii de automobile se face exclusiv pe baza creșterii înmatriculărilor de mașini aduse la mâna a doua, în medie mult mai ieftine decât mașinile noi. Dacă în 2011 vânzările APIA depășeau jumătate din numărul înmatriculărilor de autoturisme, acum au scăzut la 23%. Explicația? Dacă în 2011 ministrul mediului (Borbely) a penalizat poluarea, avantajând astfel cererea de mașini noi, scăderea taxei de înmatriculare în 2012 a adus creșterea cererii de second-hand.

Vanzari autoturisme

În lumina acestor evoluții și dacă creșterea economică nu se reia într-un ritm mai hotărât, nu m-ar mira ca guvernul să răspundă intereselor industriei și vină cu o nouă propunere de creșterea a acestei taxe de înmatriculare/poluare, mai ales că are nevoie de bani și la buget.

[layout show=”1″]

0 Shares
Share
Tweet
Share