24 October 2020
Home / Istorie economica / Pensiile reale au rămas constante, “dreapta” este surdo-mută

Pensiile reale au rămas constante, “dreapta” este surdo-mută

Ștefan Liiceanu este foarte supărat pe propaganda partidului de guvernământ în legătură cu pensiile și arată exact evoluția pensiilor în ultimii ani:

Pensia reala

“pensiile rămân jalnic de mici (780 RON în medie pentru cele trei clase de pensionari din sistemul public) și… cu tot cu indexarea la inflație, pensia medie reală a fost efectiv „înghețată” de peste cinci ani… În Graficul 3 de mai sus, putem vedea evoluția pensiei medii nominale și a valorii punctului de pensie (grafic stânga), și pensia medie reală, adică ajustată la rata inflației (grafic dreapta). Este lesne de observat că din anul 2001 pensia medie nominală a crescut MEREU, neavând loc nici un fel de tăiere sau „furt” de pensii. Și este la fel de limpede că, cu toate aceste majorări aduse pensiilor ici și colo, din anul 2009 pensia medie reală este neschimbată, pe fondul unei inflații a prețurilor bunurilor și serviciilor de consum cumulativă de 24%.”

Da, bine. Și cine este de vină că Iohannis nu a vorbit primul de pensii? Cine este de vină ca “dreapta” a tăcut din gură în loc să educe populația pe un subiect atât de sensibil? De ani de zile îmi bat gura pe acest blog pentru a arăta oamenilor că sistemul de pensii publice le fură practic agoniseala de-o viață, că este nesustenabil și că pensionarii vor avea de suferit amarnic în viitor.

Răspuns: activiștii prostănaci de dreapta (APD) și politrucii pentru care cuvântul “liberal” este doar o etichetă diferită de a altora. Păstrând tăcerea pe acest subiect – nu doar în campanie, ci și (mai ales) în timpul anilor în care s-au aflat la guvernare – politrucii “de dreapta” nu au făcut decât să creeze condiții favorabile manifestării populismului pe care îl critică domnul Liiceanu. Pe ei ar trebui să îi ia în colimator autorul, fiindcă altminteri textele bine argumentate și informative vor rămâne fără ecou.

0 Shares
Share
Tweet
Share