24 October 2020
Home / Observații / Pe Everest a fost ca la bursă: boom și pe urmă bust

Pe Everest a fost ca la bursă: boom și pe urmă bust

Fără îndoială că accidente vor mai avea loc. Shit happens, cum se zice. Poți avea ghinion, nu ai cum să anticipezi viitorul. Dar problema este că marile dezastre sunt în bună măsură cauzate de comportamentul iresponsabil. Iată ce scria Alex Găvan cu o zi înainte de cutremur:

”Acum sunt în tabăra de bază (…). Există zeci de oameni aici, 99,99% folosind oxigen suplimentar și prea mulți dintre ei având o experiență dubioasă în alpinism. Tabăra de bază de pe Grandiosul Everest/Lotse nu ar trebui să fie locul unde abia înveți să pui o pereche de crampoane sau să potrivești un ham. Însă asta vedem în aceste zile, în care ghizii occidentali și Sherpa îi duc pe mulți dintre clienții lor la baza căderii de gheață pentru a-i învăța lucrurile de bază. Siguranța numărului mare nu a fost niciodată mai înșelătoare. Nu-mi place asta, dar mulțumesc Cerului că ceea ce se întâmplă pe majoritatea celorlalți optmiari este destul de diferit de ce se întâmplă aici.

Am sentimentul că, prin propriul nostru comportament colectiv, care este arătat, în principal, prin lipsă de respect și lipsă de smerenie, facem acești munți din ce în ce mai furioși. Apoi ne întrebăm de ce se întâmplă accidente aparent inexplicabile.

Oamenii trebuie să-și câștige meritul de a pătrunde în lăcașul zeilor. Iar meritul nu se obține prin trișare în drumul spre vârf.”

Situația e binecunoscută de multă vreme. Everestul e plin de pantofari, la fel cum și pe munții României circulă fel de fel de pantofari, un pic la alt nivel, ce-i drept. Am văzut mai demult poze cu coloane de oameni formate pe ghețarul Khumbu, asigurați superficial unii de alții. Și atunci mi-am zis că o asemenea nebunie doar la bursă poate să mai existe.

Când pantofarii sau, după caz, vânzătorii de banane, ajung să-și facă cont de tranzacționare și să cumpere acțiuni, e bine de știu că nu mai e mult pân’ departe. Când așa ceva se întâmplă, bursa nu mai este piață de capital, ci joc piramidal, precum Caritasul, SAFI sau FNI.

20150424_china

Beția succesului, beția aurului, beția puterii, indiferent cum îi spunem, stă aproape întotdeauna la baza marilor dezastre. Țineți aproape și feriți-vă, deoarece avalanșa cea mare abia urmează. Valurile de bani turnate în sistem de băncile centrale, care au deschis pasiunile și au incitat poftele “investitorilor”, nu au făcut decât să amorseze cutremurul.

21 Shares
Share
Tweet
Share