22 September 2020
Home / Nevoia de reforme / Pe când reduceri de impozite pentru cei care merg la vot?

Pe când reduceri de impozite pentru cei care merg la vot?

Participarea la vot este o acțiune ca oricare alta, are costuri și beneficii. Avem campanii mediatice care urmăresc mobilizarea electoratului la urne, dar uităm că votul trece prin stomac. Mai exact, că omul are la dispoziție resurse rare și nevoi nelimitate – dacă în duminica votării este soare la munte, atunci el va fi tentat să plece la plimbare; dacă plouă sau viscolește atunci se va feri să iasă din casă; dacă crede că ofertele electorale sunt foarte apropiate, atunci va prefera să facă alte lucruri, de mai mare însemnătate personală, ș.a.m.d.

Nu e mare filosofie, fiecare dintre noi se lovește de o problemă similară ori de câte ori este angrenat în acțiuni colective, de genul participării la ședințe sau conferințe. Sau chiar la orele de curs din facultate. La acele cursuri sau seminarii unde participarea era obligatorie am mers, deși poate nu cu tragere de inimă. Dar la fel s-a întâmplat și la acele ore unde participarea îți aducea puncte în plus la nota finală. David Friedman povestea la un moment dat cum decanul facultății unde activează s-a angajat să-i ofere o prăjitură pentru a-l stimula să vină la ședințe, altfel nu prea călca pe la acest gen de întruniri. Iar în ceea ce privește conferințele, n-ați văzut că dacă nu se oferă nimic de haleală lumea nu prea se deranjează să participe? Cu atât mai mult cu cât organizatorii conferinței nici nu rezervă timp pentru întrebări și răspunsuri, adică dau de înțeles auditoriului că prezența lui nici nu contează de fapt, ci doar faptul că a venit și a dat bine în poză…

Dacă dorim să creștem participarea la vot avem două soluții: fie creștem costurile absenteismului, fie sporim beneficiile/scădem costurile votării. Nu vi se pare ciudat că singura idee pe care am auzit-o în spațiul public se referă la prima variantă, mai exact la constrângerea populației de a-și exprima formal preferința politică prin instituirea obligației de a vota și, evident, a unei amenzi pentru nerespectarea legii? De ce nu zice nimeni că la același rezultat putem ajunge dacă statul asociază actului de a vota un beneficiu clar, palpabil, sau dacă reduce costurile votării?  De exemplu putem emite o lege care să acorde votanților posibilitatea obținerii unui câștig financiar nemijlocit, prin dăruirea unui tichet de masă sau prin recuperarea unui procent din impozitele plătite statului. De ce să nu mâncăm o shaorma cu 50% reducere dacă dovedim că am votat?

Dacă credeți că o asemenea propunere este inconsistentă pe termen lung, atunci introducerea votului electronic ar fi o modalitate banală, ieftină și – spre deosebire de legiferarea votului obligatoriu – perfect compatibilă cu drepturile și libertățile fundamentale. Așadar, vă întreb, cum se face că diverse ONG-uri pro-democrație, politicieni și analiști se înghesuie fix în preajma alegerilor să ne îndemne să ne încolonăm către urne când, mult mai simplu și sincer ar fi să susțină legiferarea votului electronic înainte de alegeri?

Election

 

Este oare un paradox? Nu există paradoxuri. Orice paradox are o explicație, mai puțin intuitivă poate, dar elementară. Părerea mea este că establishmentul politic (cu toate ONG-urile subordonate cu tot) nu vrea de fapt creșterea participării la vot. Eu cred că fuge de așa ceva ca dracul de tămâie. Pe bune, dacă voi ați fi în locul politicienilor, ați vrea să voteze și alții decât cei pe care îi puteți controla? Bine, până la urmă poate ar rezolva și problema asta, dar de ce să te chinui atât să manipulezi o super-majoritate când este mai simplu să manevrezi o minoritate suficientă? De ce să te complici când este mai eficient să aduci la vot mașinăria de partid?

0 Shares
Share
Tweet
Share