4 December 2020
Home / Analiză-Statistică / Paternalismul – frână în calea dezvoltării

Paternalismul – frână în calea dezvoltării

În sondajul Eurobarometru 415 intitulat “Europenii în 2014”, efectuat la cererea Comisiei Europene și dat publicității luna aceasta, găsim la pagina 65 următoarea întrebare:

“În ce măsură sunteți de acord sau nu cu afirmația următoare: Statul intervine prea mult în viata noastră?”

Cetățenii țărilor UE au răspuns foarte diferit la această întrebare. Ca o curiozitate, 92% dintre greci au declarat că statul intervine prea mult, în vreme ce doar 45% dintre finlandezi împărtășesc această convingere. Nu aș fi crezut că grecii au ajuns atât de liberali, dar probabil criza economică prelungită și maniera defectuoasă în care a fost gestionată de statul elen și de Uniunea Europeană le-a umplut grecilor paharul.

Pentru o comparație mai relevantă m-am uitat la țările ex-comuniste din Europa Centrală și de Est, încercând să văd dacă încrederea în stat și așteptarea implicării mai active a guvernului în viața cetățenilor (dovedită prin răspunsul negativ la întrebarea de mai sus) “rimează” cu dezvoltarea economică. Graficul de mai jos arată că există o relație inversă între PIB/locuitor și mentalitatea paternalistă, potrivit căreia statul ar trebui să facă mai mult pentru noi.

Interventionismul si saracia

 

Astfel, în Bulgaria și România, țările cu cel mai redus nivel de dezvoltare – PIB/locuitor este la jumătate față de media europeană – întâlnim și cei mai mulți oameni care vor ca statul să intervină mai mult în mersul societății. La polul opus găsim Slovenia, cea mai bogată țară (aproape de media europeană), unde doar 10% dintre persoanele intervievate s-au arătat favorabile intervenției statului.

De ce cred că nu este o coincidență, de ce mentalitatea paternalistă duce într-adevăr la sărăcie? Deoarece pe de o parte inhibă inițiativa antreprenorială și, pe de altă parte, cultivă o clasă politică populistă care va impune politici economice greșite. Dacă oamenii așteaptă ca statul să le dea ceva atunci ei vor fi mai puțin responsabili și gospodari, iar politicienii pe care îi aleg vor pune în aplicare măsuri redistribuționiste. Mentalitatea paternalistă creează o capcană a sărăciei.

[layout show=”1″]
56 Shares
Share
Tweet
Share