17 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Pasajul Basarab – ultima minune financiară a lumii?

Pasajul Basarab – ultima minune financiară a lumii?

Se ştie că, scuzaţi expresia, autostrăzile româneşti costă mult mai mult decât autostrăzile construite în oricare altă ţară a Europei. Proabbil bănuiţi că la fel stau lucrurile şi cu pasajul Basarab. Ei bine, nu va înşelaţi. Sperând totuşi că România nu poate bate recordul mondial la banii cheltuiţi cu ridicarea unui pod, am comparat costul pasajului Basarab cu preţul celui mai mare pod din lume.

pod
Este vorba de podul inaugurat de chinezi anul trecut, în lungime de circa 40 km., care face legătura peste mare între Shanghai şi Ningbo şi care a costat aproximativ 800 de milioane de euro. Adică 20 de mil. euro pe kilometru.
Pasajul Basarab, care se întinde pe aproape 2 km., costă conform contractului şi adăugirilor ulterioare (fără a lua în calcul exproprierile) circa 140 mil. euro. Adică vreo 70 mil. euro pe km.
Deci Pasajul Basarab costă de peste 3 ori mai mult decât una din ultimele minuni tehnice ale lumii. Ceea ce face ca Pasajul Basarab să reprezinte el însuşi o minune… de inginerie financiară.

0 Shares
Share
Tweet
Share