8 April 2020
Home / Articole / Parodia impozitării proporţionale în România

Parodia impozitării proporţionale în România

Cristian Orgonaş ne oferă această excelentă situaţie a distribuţiei poverii fiscale între contribuabili.

După cum se poate observa, mai puţin de 1% din români plătesc aproape 10% din impozitele încasate de stat. Cum aşa? Deoarece cota unică de impozitare este în realitate un sistem de impozitare progresivă (aşa cum bine explică şi Cristian Păun), iar persoanele care câştigă mai mult plătesc mai mult impozit: 16% din 4000 de lei nu este totuna cu 16% din 1000 de lei. Aşa că 43 000 de români plătesc de două ori mai mult la buget decât 2 425 000 de alţi români, ceea ce înseamnă că indivizii cu cele mai mari venituri plătesc în medie de 56 de ori mai mult decât indivizii cu cele mai mici venituri.

Ar mai trebui adăugat că aceşti români bogaţi nu au mai mulţi copii decât românii săraci, probabil nu merg cu transportul în comun şi nici nu prea folosesc spitalele publice. Vreau să spun că ei beneficiază de bunuri publice într-o măsură considerabil mai mică decât românul cu venituri scăzute. Aşadar, unei inegalităţi extreme a contribuţiilor îi corespunde o inegalitate contrară a beneficiilor. Că aşa e în tenis.

În rest, mi se pare că distribuţia veniturilor este oarecum normală, cu o sensibilă cocoaşă în partea de jos a veniturilor, dar fără o polarizare socială stridentă. Românii care câştigă peste 60000 de lei brut anual – hai să spunem românii bogaţi – reprezintă doar 3% din populaţie. Ei plătesc un sfert din impozitele intrate în visteria statului. Dacă nici aceasta nu este „economie socială de piaţă”, atunci zău că nu vreau să ştiu ce este acela „stat al bunăstării”!

0 Shares
Share
Tweet
Share