18 September 2020
Home / Despre BNR / Pariaţi pe leu nu s-a dovedit un îndemn inspirat

Pariaţi pe leu nu s-a dovedit un îndemn inspirat

BNR prea ne-a crezut proşti. Tot timpul ne-a bătut la cap cu riscul valutar asociat creditării în valută, ne-a tratat ca pe nişte copii care nu ştiu la ce se bagă atunci când contractează un împrumut în valută.
Conform ultimelor informaţii, restanţele la creditele în lei se ridică la suma de 2,07 miliarde lei, în vreme ce restanţele la creditele în valută se cifrează la 1,45 miliarde lei. Carevasăzică, în ciuda deprecierii leului, debitorii în valută se dovedesc în continuare a fi mai buni platnici decât debitorii în lei. Acest fapt ilustrează proasta inspiraţie a BNR care de ani de zile ne sfătuieşte că, dacă avem de gând să ne împrumutăm, să o facem în moneda în care ne obţinem veniturile – adică mai mult în lei, se înţelege.
Numai că publicul este mai deştept decât crede BNR. Cei care s-au împrumutat în lei, departe de a constitui un model de debitor, reprezintă mai degrabă restanţierul tipic. Cei mai riscanţi debitori au luat credite în lei, restul lumii, mai informată şi cu picoarele pe pământ s-a orientat către creditele în valută, sfidând avertismentele BNR.

0 Shares
Share
Tweet
Share