29 November 2020
Home / Energie / Până aici! Saudiții nu lasă SUA locul 1 mondial la producția de petrol

Până aici! Saudiții nu lasă SUA locul 1 mondial la producția de petrol

Prețul petrolului a scăzut cu 10% în două zile, după decizia cartelului OPEC de a nu reduce producția și a ajuns la 66 dolari/baril (WTI). Scenariul unei prăbușiri la jumătate a prețului în doar 6 luni de zile, de la maximul atins în vară, este din ce în ce mai probabil. Acum toată lumea recunoaște cauza – la noi Energy Report a notat demult – ambiția Arabiei Saudite de a opri avântul industriei petroliere din SUA, care este cât pe ce să-i detroneze din vârful clasamentului producătorilor mondiali.

US vs Arabia Saudita

Cum au ajuns americanii să pretindă primul loc în lume? Prin exploatarea zăcămintelor de șist (“revoluția șistului”) care a declanșat o euforie demnă de serialul Dallas. De fapt, se poate vedea că expansiunea producției de petrol nu are precent în epoca postbelică.

Productie petrol SUA

Până aici! – pare să fi zis concurența arabă, de fapt Arabia Saudită, căci restul țărilor din OPEC au probleme bugetare și nu le prea convine actualul nivel al prețului. Conform Scotiabank, la acest nivel al prețurilor este afectată inclusiv viabilitatea unora din cele mai productive zăcăminte de șist din SUA, Bakken din Dakota de nord și Permian din Texas, care nu pot funcționa eficient la un preț mai mic de 68-69 dolari/baril. Doar câmpul Eagle Ford se ține încă bine, putând rezista unui preț de 50 dolari. De notat că aprecierile analiștilor diferă, pe piață circulând și multe dezinformări și informații de PR, bune doar ca să atragă investitorii. Expansiunea fulminantă din ultimii ani a exploatării zăcămintelor de șist a fost alimentată de prețul ridicat și de politica banilor ieftini, care a permis investiții masive pe datorie. Scăderea și menținerea prețului în jurul nivelului actual va reteza interesul investitorilor și va amâna recuperarea banilor din exploatările existente.

Partea amuzantă a poveștii este că, după cum știți, SUA au un parteneriat strategic cu Arabia Saudită, dar acest lucru nu pare să-i intereseze pe partenerii arabi care au prins SUA la cotitură și îi arată mai parșiv ca oricine că brânza, pardon petrolul, e pe bani. Dacă mișcarea lor va avea succes, atunci Obama se poate lăuda cu încă o “măreață realizare” – pe lângă toate celelalte minciuni socialiste, firește – anume, punerea pe butuci a industriei șistului sau măcar a unei părți considerabile din ea.

În rest consecințele sunt foarte diverse. Despre Rusia am tot vorbit, oamenii lui Putin au pariat pe un preț de 100 de dolari/barilul în proiectarea bugetului pe 2015, sunt complet pe arătură, economia va intra în recesiune și, chiar dacă deocamdată nu se vorbește de tăieri de pensii și de salarii, nu se vede prea clar cum vor scoate cămașa. Pe de altă parte faliții din UE se trezesc cu o pomană “colaterală” aruncată peste gard, exact la țanc, când se zbat pe muchia recesiunii. O scădere a prețului petrolului cu 10% determină creșterea PIB-ului mondial cu 0,2%, zice FMI. Alții sunt și mai optimiști. Indiferent de cifra exactă, este clar că Abundența Petrolului funcționează exact pe invers față de Criza Petrolului: diminuează costurile de producție ale firmelor, mărește marjele de profit, încurajează creșterea ofertei generale de bunuri și servicii și determină creșterea nivelului de trai.

 

0 Shares
Share
Tweet
Share