15 August 2020
Home / Articole / Pâinea feliată

Pâinea feliată

Este o invenție care succede cu mult apariția apei calde. Pâinea feliată apare abia în secolul XX, în 1928, în America, fiind inventată de un imigrant neamț, Otto Frederick Rohwedder (Latson, 2015). Bine, aparatul de feliat e inventat încă din 1917 (Historia), dar intră în producție abia în 1928.

Pâinea feliată e interzisă în 1943, în timpul războiului, în cea mai neoliberală dintre democrații, America, din rațiuni de economisire a materialului din care erau făcute mașinile de feliat (Latson, 2015). Restricția e însă temporară (două luni) datorită opoziției populației (Latson, 2015).

Pâinea comunistă, cartelată, raționată, tăiată în porții mai mici de o jumătate sau 3 sferturi nu e pâine feliată.

Numărul de felii de pâine într-un sandwich are implicații instituționale. De exemplu, un lider politic important ca senatoarea Hillary Clinton atrage atenția că sunt agenții de stat diferite care reglementează sandwichuri diferite. Astfel, sandwich-ul format dintr-o singură felie plus șuncă și brânză este reglementat de Departamentul de Agricultură al SUA. Însă sandwich-ul fomat din două felii ține de Food and Drug Administration. Și nemulțumirea ei era că inspecțiile la sandwich-ul închis, din două felii, sunt mai rare  (McCready, 2008, 3).

La noi Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) se ocupă de astfel de intrigi. Prin abaterile cele mai frecvente sunt corpuri străine în pâine (sfoară) (ANPC, 2013), pâine având cantitatea netă de 450 g, contrar prevederilor care impun o creștere  a cantității nete din 100 în 100 grame (ANPC, 2013), lipsa denumirii sub care se vinde produsul (ANPC, 2013),  lipsa  inscripționării  datei  durabilității  minimale (ANPC, 2013), nerespectarea inscripțiilor – de exemplu pâine neagră 600 g, produs preambalat, avea înscrisă ca denumire de produs „Pâine neagră feliată”, cu toate ca în lista ingredientelor, pe lângă făina tip 1350 ( făină neagră) există și făină tip 650 ( faina alba) (ANPC, 2013), comercializarea de produse expirate (ANPC, 2013), neîncadrarea în cantitatea netă declarată (ANPC, 2013) – sortimente de pâine  la care in urma cântăririi s-au constatat abateri de la cantitatea netă înscrisă pe etichetă, respectiv „pâine albă feliată 300g, care în urma cântăririi prezenta o cantitate netă identificată cuprinsă între 280g-290g , iar pâinea albă feliată 500g , în urma cântăririi prezenta cantitatea netă  cuprinsă între 455g- 475g (ANPC, 2013), pâine contaminată cu Bacillus Mesentericus (ANPC, 2013) o bacterie care se înmulțeşte dacă pâinea încinsă nu e lăsată la răcit şi e împachetată în pungă de plastic şi provoacă tulburări digestive (Capital, 2013), nerespectarea ingredientelor în ordine descrescătoare a ponderii introducerii lor în fabricație (ANPC, 2012), înscrierea informațiilor cu caractere mici, pe etichete de dimensiuni reduse (ANPC, 2009).

O altă abatere este că se ofereau consumatorului informații false despre caracterul tradițional al produselor fără ca produsele sa fie atestate și înregistrate de M.A.D.R. în Registrul de Atestare a Produselor Tradiționale de la ministerul Agriculturii (ANPC, 2011). Dacă acupunctura sau ayurveda sunt promovate ca tradiționale, ca medicină alternativă, încurajez ideea de produs românesc și deduc că și ele au fost inventate tot de daci?

Unele abateri anpciste sunt compatibile cu principiile pieței libere, altele nu. De exemplu, să nu înșeli la cântar (=fraudă) sau să nu vinzi pâine stricată sunt, să crești gramajul doar din sută în suta de grame sau să te înregistrezi nu știu unde nu sunt. Pe piața liberă poți avea și pâine de 666 de grame, nu există o greutate anume pentru pâinea feliată, alta decât cea decisă prin schimbul voluntar între vânzător și cumpărători.

Nu există restricții la tăiere, că pâinea trebuie tăiată în romb sau de dreptunghi, așa cum tăiem baclavale.

painea-feliata

Un studiu răspândit, foarte circulat în 2015, este cel realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorului (APC). Potrivit acestui studiu românii sunt pâiniști, sunt pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de pâine (APC, 2015). Astfel, un român consumă în medie circa 97 de kilograme de pâine pe an (APC, 2015). Un reproș este că la 96% dintre produsele analizate, nu se respectă rețeta tradițională a pâinii (făină, apă, drojdie, sare) (APC, 2015), folosindu-se aditivi. Bun, sunt oameni care vor pâinea ca pe vremea lui Gerula sau care ar socoti și făina aditiv sau pentru care și apariția roții a fost mult prea mult.

La început a fost Cuvântul. Și în raportul acestor specialiști apar critici legate de etichete. De exemplu, se consideră că denumirea „Pâine aleasă cu făină integrală” de pe ambalajul produsului fabricat de producătorul SC Karamolegos Bakery România SA, poate induce în eroare consumatorul deoarece creează impresia unui produs de o calitate deosebită (APC, 2015). Similar se spune că mențiunea “Pâinea bună a vremurilor noastre” de pe ambalajul produsului „Pâine cu făină graham, feliată, fără coajă” fabricat de către SC Karamolegos Bakery România SA induce în eroare consumatorul creându-i acestuia impresia unui produs de o calitate deosebită, fapt ce este contrazis de natura ingredientelor folosite, cum ar fi margarina, zahărul, diacetatul de sodiu și acidul ascorbic (APC, 2015). La fel se spune că sintagma “Pâinea copiilor” menționată pe ambalajul produsului SC Smart Food Solutions din București induce în eroare consumatorii prin faptul că creează impresia că acest tip de pâine este singura opțiune de pâine ce poate fi consumată de către copii (APC, 2015). Și expresia „orășelul copiilor” induce în eroare pentru că avem mai multe orășele ale copiilor? Dacă un restaurant te anunță că te vei simți „ca acasă”, e ok să reclami apoi la ANPC că a fost publicitate înșelătoare pentru că te-ai simțit chiar mai bine?

O obiecție similară poate fi adusă și numelui acestui ONG. Numele APC mă induce în eroare în calitate de consumator de rapoarte ONG-iste, făcându-mă să cred că e vorba de ANPC, de autoritatea oficială, Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului. În genere, numele unui ONG poate fi derutant. De exemplu, văd numele Expert Forum și conchid că e un ONG expert în copiii altora.

 

Bibliografie

ANPC, 2009, Calitatea pâinii și a produselor de panificație

http://www.anpc.gov.ro/articol/200/calitatea-painii-si-a-produselor-de-panificatie, accesat 17.09.2016;

ANPC, 2011, Verificarea modului de comercializare a produselor alimentare tradiționale și a produselor alimentare cu indicație geografică sau cu denumire de origine:

http://www.anpc.gov.ro/articol/426/verificarea-modului-de-comercializare-a-produselor-alimentare-traditionale-si-a-produselor-alimentare-cu-indicatie-geografica-sau-cu-denumire-de-origine, accesat 17.09.2016;

ANPC, 2012, Comunicat de presa privind modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a pâinii și produselor de panificație

http://www.anpc.gov.ro/articol/474/comunicat-de-presa-privind-modul-de-comercializare-etichetare-prezentare-si-publicitate-a-painii-si-produselor-de-panificatie, accesat 17.09.2016;

ANPC, 2013, Pâinea și produsele de panificație, verificate de ANPC:

http://www.anpc.gov.ro/articol/112/painea-si-produsele-de-panificatie-verificate-de-anpc, accesat 17.09.2016;

APC, 2015, Studiu privind calitatea pâinii feliate:

http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-privind-calitatea-painii-feliate/MzAyLTIy.html, accesat 17.09.2016;

Capital, 2013, Pericolul din pâine: Cum sunt înșelați românii care vor să mănânce sănătos:

http://www.capital.ro/pericolul-din-paine-cum-sunt-inselati-romanii-care-vor-sa-manance-sanatos-186899.html, accesat 17.09.2016;

Historia, Pâinea noastră cea de toate zilele:

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/painea-noastra-cea-toate-zilele, accesat 17.09.2016;

Latson, Jennifer, Time.com, 2015

Time, 2015, How Sliced Bread Became the „Greatest Thing”:

http://time.com/3946461/sliced-bread-history/, accesat 15.09.2016;

McCready, Laura. 2008, All Sandwiches Should Be Regulated by the USDA:

http://www.iflr.msu.edu/uploads/files/Student%20Papers/McCready_All%20Sandwiches%20Should%20Be%20Regulated%20by%20the%20USDA.pdf, accesat 18.09.2016;

***

Autor: Costel Stavarache

73 Shares
Share
Tweet
Share