24 February 2020
Home / Articole / (P) Contabilitatea – de la efortul stereotipic la analiza creativă

(P) Contabilitatea – de la efortul stereotipic la analiza creativă

Numele care apare cel mai des în perioada de început a contabilității este Luca Pacioli, care în 1494 a creat primul sistem de intrări duble pentru păstrarea înregistrărilor comerciale ale negustorilor venețieni. Desigur, guvernele înregistrau informații legate de afaceri cu mult înainte de apariția sistemului lui Pacioli, dar el a fost primul care a explicat sistemul de debit și credit, acesta fiind baza contabilității de astăzi.

Revoluția industrială a creat nevoia unor sisteme de contabilitate mai avansate, iar dezvoltarea corporațiilor a adus cu sine mult mai multe posibilități de finanțare externă din partea unor entități care nu fac parte din managementul firmei dar care pot avea un interes în rezultatele pe care aceasta le obține.

În prezent, contabilii nu își rezumă activitatea doar la actualizarea dosarelor cu veniturile și cheltuielile unei companii. Domeniul lor a devenit din ce în ce mai complex, ei ocupându-se și de audit, managementul riscului, planificare strategică, studii de fezabilitate, consultanță, planificare financiară pentru persoane fizice, fuziuni și achiziții, etc.

În ciuda varietății și naturii dinamice a acestei ocupații, contabilitatea a avut mereu probleme de imagine, fiind, în opinia publică, plictisitoare și destinată doar acelor tocilari îndrăgostiți de matematică și cărora nu le place nimic altceva. Deși anumite elemente ale acestui stereotip puteau fi adevărate în trecut, acestea nu mai sunt valabile astăzi. Firmele de contabilitate nu mai caută ”chițibușari”, ci persoane cu o mare capacitate de analiză și creative, care pot comunica și lucra foarte bine în echipă.

Specialiștii în domeniu, precum Joseph Tarasco, cred că training-urile pe dezvoltarea carierei și a abilităților de leadership vor deveni o parte importantă în activitatea companiilor cu acest profil, din moment ce există nevoia de a avea personal de calitate la nivel managerial, mai ales în perioadele de criză. Companiile nu vor avea altă variantă decât să investească pentru pregătirea angajaților la toate nivelurile de carieră pentru ca aceștia să rămână competitive și să poată ajuta firma să se dezvolte în timp.

Pentru foarte multe companii, externalizarea serviciilor de contabilitate este o practică mult mai eficientă decât angajarea efectivă a unui contabil. Acest lucru este valabil și pentru antreprenorii aflați la început, de drum, care nu au un număr mare de angajați și operațiuni și pentru care orice cost salvat este un mod prin care pot folosi banii disponibili pentru dezvoltarea activității. IT-ul, agricultura și retail-ul sunt industriile cele mai preocupate de reducerea costurilor operaționale.

Cele mai mari firme de contabilitate din lume sunt Deloitte, PricewaterhouseCoopers (PwC), Ernst & Young și KPMG. Ele oferă servicii de audit, servicii financiare și juridice; împreună angajează peste 700 000 de persoane în toată lumea, iar cifra de afaceri combinată depășește 113 mld. dolari.

Cifra de afaceri a marilor companii de contabilitate

În ultimii ani, piața externalizării serviciilor de contabilitate a crescut constant iar tendința este aceeași și pentru anul 2015. În România, aceste servicii pot fi oferite de marile companii, dar și de firme mai mici, cum este Intelec, o firma de contabilitate Constanta care  oferă servicii de evidență contabilă, evidență de gestiune, salarii – resurse umane, întocmire fișe fiscale și bilanț, evidența mijloacelor fixe și a amortizării acestora, precum și reprezentarea în fața organelor de control.

Toate aceste servicii fac mult mai ușoară companiilor. Contabilitatea a devenit foarte dinamică și extrem de importantă în existența unei companii. Este o piață în creștere, a cărei evoluție, atât pe plan intern cât și internațional merită urmărită, iar cei interesați pot încerca să își clădească o carieră în acest domeniu foarte solicitant, dar în care și recompensele bănești sunt pe măsură.

 

2 Shares
Share
Tweet
Share