25 October 2020
Home / Blogway iti zice Salut / Ordoliberalism în România? Rămâne de văzut

Ordoliberalism în România? Rămâne de văzut

Azi am fost invitat de ISP și Fundația Konrad Adenauer să particip cu o intervenție la lansarea proiectului Ordoliberalism și economie socială de piață.

Vezi filmul evenimentului aici.

Studiul este un manifest liberal plin de bune intenții și pigmentat pe alocuri cu propuneri practice corespunzătoare. Pe de o parte sunt încântat că autorii lui au găsit potrivit să preia o parte din analizele pe care le-am făcut pe acest blog (vezi despre cauzele monetare ale boom-ului și inflației, la pagina 22 în document; și despre privatizarea sistemului de pensii, la pagina 27 în lucrare). Pe de altă parte sunt nemulțumit că nu au fost consecvenți și nu au preluat și alte concluzii la care am ajuns, de pildă în problema clusterelor industriale. Astfel, raportul spune că:

În domeniul cercetării – dezvoltării – inovării statul va fixa prin reglementări permisive cadrul de funcționare pentru cluster-ele industriale, astfel încât prin concentrare geografică întreprinderile să îsi mobilizeze mai usor resursele
financiare, tehnice si de cunoastere si să depăsească problemele legate de costurile de tranzacție.

Domeniul cluster-elor industriale va fi susŃinut prin programe în domeniul infrastructurii de diseminare a rezultatelor cercetării – dezvoltării, precum si în instrucŃie antreprenorială. De asemenea, cadrul de reglementare în domeniul
serviciilor de suport pentru start-up, venture capital si microcreditare va fi îmbunătățit.

în timp ce eu, într-o lucrare de cercetare publicată acum câțiva ani am spus că:

There is no recipe for clusters. Cluster-based targeting is so widely practiced not because of scientific merit, but for political reasons. Last but not least, the rationale for clustering initiatives fails to address properly the information, incentives, and calculation problems which plague economic policy in general. Thus, numerous pitfalls prevent the “new” industrial policy from being considered a refined ingredient of development economics.

Una peste alta, studiul lansat astăzi este perfectibil. În varianta de acum este relativ firav atât la partea de concluzii practice (ce-și propun ordoliberalii să facă în România?) cât mai ales la partea de fundamentare teoretică. Nu pot să mă laud că sunt un foarte bun cunoscător al ordoliberalismului, dar nici grupul de lucru nu s-a străduit prea mult ca să mă facă să înțeleg ce vrea această doctrină de la viața mea. Se simte lipsa unei perspective clare asupra naturii individului / societății / statului. Poate această situație este din cauza disensiunilor care au marcat echipa de cercetare, compusă din liberali mai mult sau mai puțin pragmatici. Dar nici școala de gândire pe care se străduiește să o reprezinte acest grup nu este chiar omogenă și, deci, ușor de reprodus.

Este o diferență, între Walter Eucken și Ludwig Erhard, de pildă. Vă recomand să citiți Prosperity through competition, scrisă de ultimul.

Veți înțelege de unde vine “miracolul economic german”, cum libertatea economică dă roade extraordinare, cum o țară poate trece în doar câțiva ani de la… o grămadă de pietre fumegânde la statutul de locomotivă economică a Europei. Dar importanța pe care autorul o acordă negocierilor colective pentru stabilirea preturilor, intervenției guvernului pentru stăvilirea practicilor monopoliste și – atenție! – psihologiei ca instrument de manipulare a maselor și atingere a unor obiective economice (inflație scăzută, în speță) trebuie mestecate cu ceva mai multă sare. Și chiar și așa riști să ți se aplece.

În fine, e bine că se discută idei liberale, e bine că se pun pe tapet politici liberale (cum ar fi abrogarea salariului minim). Dar consistența demersului suferă, astfel încât rămâne să vedem dacă va avea sau nu succesul urmărit. Unii dintre participanții la conferință și-au exprimat scepticismul că vom trăi suficient de mult pentru a vedea aceste politici implementate. Se prea poate. Însă trebuie spus clar și răspicat întregii lumi că liberalismul nu este o opțiune, ci unica soluție de ieșire din impasul economic actual și de maximizare a bunăstării pentru toți.

0 Shares
Share
Tweet
Share