7 August 2020
Home / Ce face statul? / Operaţiunea “Gropaniada”

Operaţiunea “Gropaniada”

Se pare că s-au stabilit ultimele detalii pentru modul în care banii contribuabililor bucureşteni vor fi risipiţi. Pentru cine mai avea rezerve în legătură cu modul în care s-au aruncat 230000 de tone de sare în timpul activităţilor de deszăpezire (adică 14 kg/m de şosea, aşa cum am scris aici), planul primarului Sorin Oprescu – un simplu reprezentant al autorităţii publice printre mulţi alţii – este elocvent.

Aşa funcţionează relaţia dintre stat şi mediul de afaceri privilegiat. Ce licitaţii? Ce condiţii? Ce verificări şi penalităţi? Toate sunt basme. Cel mai trist este că majoritatea populaţiei visează că veriga slabă din toată povestea este un om, conducătorul, şeful (adică primarul), nu instituţia în sine. După decenii în care şi-au pus speranţele în oamenii noi şi au fost dezamăgiţi de fiecare dată, majoritatea încă crede că ceea ce ne lipseşte pentru a face treaba să meargă strună este un “tătuc”, care să ne ia banii şi să îi cheltuiească cu cap. “Dacă ar veni un Vlad Ţepeş, ce bine ar fi” – gândeşte poporul. “Sau măcar dacă aş fi eu primar… pentru o zi” – suspină unii mai inteligenţi.

În realitate, cine ia bani prin impozite are cel mai mic motiv posibil de a-i cheltui cu precauţie. De ce ar acţiona birocratul mai prudent şi mai responsabil decât oricare dintre noi, atunci când decidem pentru banii pe care i-am câştigat prin muncă? Nu are niciun motiv, nimic nu îl opreşte “să semneze ca primarul”. De ce i-ar păsa de banii noştri, câtă vreme el decide cum îi cheltuie?

Aşa cum a avertizat Hayek în “Drumul către servitute“, este o enormă naivitate să sperăm în sosirea unui Mesia la administraţia publică. Salvatorul divin nu are nevoie de impozite, primarul sau primul ministru da. Din contră, spre vârful statului tind să urce cei mai răi membri ai societăţii, cei care pot satisface numitorul comun al dorinţelor majorităţii. Cei mai potriviţi pentru realizarea instinctelor primare.

Contribuabili, dormiţi liniştiţi. Baronii asfaltului (de exemplu) şi patronii lor publici se fac că lucrează pentru dumneavoastră.

0 Shares
Share
Tweet
Share