18 September 2020
Home / Despre criza / Oops! Am pus-o de „L”!

Oops! Am pus-o de „L”!

După ce guvernatorul Isărescu ne-a asigurat că vede revirimentul de la capătul recesiunii, aflăm de la Lucian Croitoru că România a intrat probabil într-o recesiune în formă de L. Dar nu trebuie să vă faceţi griji, pentru că vestea asta nu schimbă cu nimic ceea ce ştiam deja:
• Că oficialii BNR ne păcălesc sistematic cu analize şi opinii care mai de care mai hazlii, de genul celor exprimate de domnii Dijmărescu şi Gheţea în urmă cu o lună – conform cărora în România nu există criză, falimente, pierderi etc. – despre care am scris aici.
• Că instituţiile statului, inclusiv BNR, sunt incapabile să facă prognoze cât de cât realiste privind evoluţia economiei, în condiţiile în care (atenţie!) au capacitatea de a influenţa decisiv funcţionarea acesteia. La fel cum sunt incapabile să realizeze obiectivele pe care şi le propun, cum ar fi ţinta de inflaţie.
• Că recesiunea nu poate fi depăşită prin măsuri precum acordarea de ajutoare de stat, impulsionarea investiţiilor publice, creşterea fiscalităţii sau manipularea ratei dobânzii şi a creditului. Programele intervenţioniste nu au dat roade niciodată, nicăieri, pentru simplul fapt că tot ce poate face guvernul este să redistribuie avuţia societăţii, nu să o înmulţească. Statul nu poate „cloci” resurse, ci doar stoarce resursele existente de la anumiţi indivizi pentru a-i privilegia pe alţii. Poate să stimuleze o parte a economiei doar descurajând-o pe cealaltă.
• Că suntem într-o companie selectă, doar Japonia a pierdut două decenii de dezvoltare tot încercând să inflaţioneze economia, până când a ajuns în depresiunea actuală – teză despre care am povestit pe larg aici.

0 Shares
Share
Tweet
Share