22 October 2020
Home / Analiză-Statistică / Ocuparea s-a prăbușit față de 2013. Doar o eroare statistică?

Ocuparea s-a prăbușit față de 2013. Doar o eroare statistică?

Cât este de ciudat că aflăm mai repede de la Eurostat decât de la INS cum mergea treaba în România? Destul de ciudat, dar se pare că șefii de la INS, plătiți din banii noștri, au o bască groasă și nu simt nimic. În fine. Eurostat a comunicat azi ultimele date privind numărul persoanelor care au un loc de muncă, iar în dreptul României apare un minus 3.1% Q2 2014/Q2 2013. Adică exact cât scrie în dreptul Ungariei, doar că la ei este cu plus. De fapt, față de vara trecută România înregistrează cea mai mare scădere a ocupării forței de muncă din toată Uniunea Europeană.

Acum, știm că economia nu merge grozav față de anul trecut, dar totusi, -3,1%? În raportul privind ocuparea și șomajul pe primul trimestru INS a arătat că rata de ocupare a crescut, însă a avut grijă să precizeze că “datele pentru trimestrul I 2014 au fost estimate pe baza populaţiei rezidente la 1 ianuarie 2014 şi nu sunt comparabile cu seriile publicate pentru perioadele precedente.”

Așadar ce cifră au mai comunicat statisticienii noștri către colegii lor de la Bruxelles? Le-or fi explicat cum stă treaba cu metodologia? A comparat oare Eurostat mere cu pere? Sau pur și simplu estimarea numărului persoanelor ocupate nu are treabă cu schimbarea bazei de calcul a ratei de ocupare și chiar ne aflăm în fața unei scăderi de 3,1%? Vom afla imediat ce INS va avea totuși bunăvoința să ne ofere cifrele și explicațiile, adică abia pe 23 septembrie. Răbdare și tutun, că trăim în Prostovenești, pardon, România, unde nu știe stânga ce face dreapta. La propriu.

Până atunci să medităm la graficul de mai jos, care arată că România nu este tigru nici când vine vorba de recuperarea forței de muncă disponibilizate în timpul crizei. La fel precum PIB, nici rata de ocupare nu a revenit la nivelul din 2008. Dar poate o face în acest an, pentru că analiștii –  ah analiștii! – încă prognozează că vom crește cu peste 2%.

Rata ocuparii

1 Shares
Share
Tweet
Share