8 April 2020
Home / Articole / O veste foarte proastă: echilibru bugetar în luna ianuarie

O veste foarte proastă: echilibru bugetar în luna ianuarie

Ministerul de Finanţe a anunţat zilele trecute că bugetul a fost uşor excedentar în luna ianuarie, veniturile depăşind cheltuielile cu 15,3 mil. lei – un surplus de 0,03% din PIB. În opinia oficialităţilor, e o veste bună.

De fapt, este o veste foarte proastă. Încasările bugetare urmează în mod tradiţional o evoluţie descendentă pe parcursul anului. Din acest punct de vedere România are o execuţie bugetară asimetrică faţă de media statelor europene, unde veniturile bugetare tind să crească pe parcursul anului. Ba mai mult, aşa cum arătam aici, discrepanţa dintre punctul de maxim şi cel de minim al încasărilor bugetare este considerabilă, atingând şi aproape 10% din PIB pe parcurusul unui an.

România a avut deficit bugetar important şi atunci când în prima lună a anului înregistram un excedent de peste 2 miliarde de lei. Graficul de mai jos arată cum în ultimii ani deficitul bugetar ca pondere în PIB a urmat o evoluţie paralelă cu cea a soldului bugetului în luna ianuarie. Astfel, scăderea excedentului tradiţional înregistrat în ianuarie a fost urmată de accentuarea deficitului bugetar la sfârşitul anului. Cu alte cuvinte, ce a început prost s-a terminat şi mai prost. Iar în 2010 avem cel mai prost început din ultimii ani – un excedent zero. Trebuie să vă spun eu ce cred că va urma, sau vă imaginaţi şi singuri?

Pentru detalii privind cheltuielile şi veniturile care vin să întărească bănuiala mea că politica bugetară continuă să derapeze necontrolat, citiţi şi articolul lui Cristian Orgonaş.

0 Shares
Share
Tweet
Share