27 October 2020
Home / Impozite-Politica fiscală / O veste bună pentru cetățeni: recolta de taxe la buget merge prost

O veste bună pentru cetățeni: recolta de taxe la buget merge prost

Execuția bugetară pe primele 4 luni ale anului arată surprinzător de prost. Pentru a o pune în context, să ne amintim că creșterea economică înregistrată pe ultimul an, adică creșterea producției în termeni reali, a fost de 3,8%. Așa zice INS, așa se laudă guvernul. Simplificând lucrurile, guvernul ar fi trebuit să colecteze impozite cam în același ritm, fiindcă dacă se produce și se vinde mai mult înseamnă că se adună mai mult TVA, mai multe impozite pe salarii ș.a.m.d.

Buget

Eroare. În fapt, creșterea veniturilor bugetare în perioada ianuarie-aprilie 2014 față de aceeași perioadă a anului trecut este de 4,4%. În termeni nominali. Adică anul trecut s-au adunat 64,9 mld. lei, iar anul acesta 67,8 mld. lei. Dacă ajustăm această cifră cu deflatorul PIB (3,5%), pentru a descoperi cat valorează banii colectați la buget, descoperim că în termeni reali încasările statului au crescut doar cu 1%. Deci mult mai puțin decât ritmul în care a crescut PIB. Calculul este aproximativ, am folosit deflatorul raportat pentru anul 2013, deși perioada analizată este ușor diferită, însă probabil nu atât de diferită încât să schimbe semnificativ cifrele. Nu este de mirare așadar că veniturile bugetare ca pondere în PIB au scăzut, de la 10,3% anul trecut, la 10,2% anul acesta.

De ce s-au adunat surprinzător de puțini bani la buget? În principal din cauza colectării TVA și a impozitului pe venit – surse care au scăzut în termeni reali! La rândul lor, în termeni reali contribuțiile de asigurări au crescut cu aproape zero la sută. Și cu asta am lămurit chestiunea creșterii economice insesizabile. Păi dacă nici guvernul nu simte în buzunar creșterea economică, atunci cum să o simtă cetățenii?! Această mult discutată creștere economică este tot atât de nerelevantă pentru majoritatea românilor pe cât este de misterioasă. Sper să nu vedem în viitor reevaluări de PIB în jos. Sper că creșterea economică din 2013 se ascunde într-un cocktail interesant de economie subterană, exporturi și agricultură. Și cu cât economia subterană și cea nefiscalizată duduie mai tare, cu atât mai bine pentru cetățeni; ce rost are să plătim impozite statului? – doar el risipește banii cu maxim talent.

Cum păstrează guvernul echilibrul bugetar? Reducând cheltuielile. Ceea ce este foarte bine. Este atât de bine încât din acest punct de vedere aș da guvernului nota 9 (i-aș fi dat 10 dacă economiile bugetare se făceau mai cu cap). Cheltuielile totale au scăzut cu 3,8% (nominal), adică ponderea lor în PIB s-a redus semnificativ, cu 1 p.p.

Este foarte bine că guvernul menține controlul bugetar într-un an electoral. Nu vă așteptați la așa ceva de la un guvern de stânga?! Ei, dar nu vă entuziasmați. Abia de acum încolo se vor vedea efectele accizei la carburanți și ale taxei pe stâlp. Mai vorbim.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share