3 December 2020
Home / Impozite-Politica fiscală / O treime din reducerea TVA se poate acoperi din reducerea evaziunii

O treime din reducerea TVA se poate acoperi din reducerea evaziunii

Consiliul fiscal spune că gradul de eficiență al taxării cu TVA este de 56%. Hai să zicem 60% ca să fie o cifră rotundă. Aceasta înseamnă că 40% din TVA nu se colectează. Tot Consiliul fiscal ne spune că industria alimentară se află pe primul loc în clasamentul domeniilor evazioniste, TVA necolectat (aferent cotei de 24%) ajungând la 10 mld. lei. Ar mai trebui să punem la socoteală și evaziunea din restaurante (ultima din poză), dar se pare că este destul de mică, propun să o lăsăm deoparte.

Evaziune TVA

Cu noul TVA de 9% + controalele ANAF este de așteptat ca gradul de conformare să crească spectaculos. Dacă pornim de la ipotezele (1) eficiența taxării în industria alimentară este identică cu eficiența taxării în general și (2) că în noile condiții aproape nimeni nu va mai risca să nu factureze corect, atunci statul ar trebui să colecteze din reducerea evaziunii 3,75 mld. lei.

Cu alte cuvinte, o treime din impactul bugetar al scăderii TVA la alimente – estimat de Victor Ponta la 10 mld. lei anual) poate fi acoperit doar din reducerea evaziunii.

32 Shares
Share
Tweet
Share