28 October 2020
Home / Ce face statul? / O țară de agenți secreți

O țară de agenți secreți

522 Shares

E clar. Am descoperit misterul pentru care suntem lanterna roșie a Europei la calitatea democrației sau la nivelul de trai, motivul pentru care batem apa în piuă toată ziua și toate guvernele se fac că guvernează. E simplu. Raportat la economie și la populație suntem țara cu cei mai mulți agenți secreți  din NATO. Și atunci, normal, la noi se muncește sub acoperire (fă-te că lucrezi…), la toate nivelurile.

Serviciul secret

 

De la Riscograma aflăm că serviciul de securitate internă al României (SRI) se particularizează printre serviciile similare din primele 10 țări ca mărime din NATO prin următoarele caracterstici:

“1. Numărul absolut: Personalul de 12.000 de agenţi secreţi e depăşit doar de al FBI. În total, cu o 2,5% din populaţia grupului de ţări, România are mai mult de 15% din agenţi.

2. Proporţia faţă de populaţie: Există 60 de angajaţi în serviciile interne la suta de mii de locuitori. Urnătorul clasat, Polonia, are 13 de angajaţi. Media este de 7 iar ultimul clasat este Italia, cu 2,7.

3. Bugetul SRI are cea mai mare pondere în cheltuielile publice: jumătate de procent, de cinci ori mai mult decât media celor 10 state este de o zecime de procent. FBI se descurcă cu doar o şeptime de procent din cheltuielile publice totale ale SUA. Şi în termeni absoluţi, SRI reuşeşte să cheltuiască mai mult decât serviciile omoloage din Germania, Franţa, Italia sau Polonia.”

De asta zic, nici nu are sens să mergem la vot, avem democrație sub acoperire, alegerile sunt așa, de camuflaj, în realitate țara e controlată eficient de băieții deștepți, deci putem să stăm acasă liniștiți. O singură nelămurire am, de economist: dacă pompăm bani în SRI (așa cum face acum guvernul cu rectificarea bugetară) atunci crește PIB-ul prin efect de multiplicare?

522 Shares
522 Shares
Share
Tweet
Share