27 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / O națiune care nu acumulează, carevasăzică nu are viitor

O națiune care nu acumulează, carevasăzică nu are viitor

Mă reîntorc la cercetarea întreprinsă de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar deoarece vreau să insist pe comportamentul de economisire al românilor și pe relația dintre economisire și creștere economică.

Consider îngrijorător faptul că doar unul din cinci români economisește. Și mai rău, pentru aproape 80% din cetățeni piața de capital este o necunoscută.

Mai mult, marea majoritate a celor care pun bani deoparte fac acest lucru nu fiindcă ar avea vreun plan de investiție sau măcar pentru că apreciază rentabilitatea economisirii, ci sunt mânați de nesiguranța viitorului. Jumătate dintre ei economisesc cash. Doar 3% economisesc pe un termen mai mare de un an. Și fiți siguri, nu este vorba în principal de o problemă de educație: nu există diferențe notabile între mediul rural și cel urban în ceea ce privește intenția de economisire; procentul celor care acumulează este identic. Principalele trei motive pentru care românii aleg să pună bani deoparte sunt asigurarea faţă de situaţiile neprevăzute, ajutarea familiei şi pentru rezolvarea problemelor de sănătate.

Ponderea celor care economisesc

Cine detine instrumente financiare

Termen

Factorii economisirii

Există o diferență clară între „greieri” și „furnici”: cei care sunt orientați pe termen lung și acumulează capital nu se simt tentați să apeleze la credite bancare; invers, cei care “trăiesc clipa” și nu economisesc ajung să se îndatoreze.

“Un procent mai mare dintre persoanele care au economii, fie că este vorba de numerar (49%) sau depozite la termen (51%) declară că nu au avut niciodată un credit. De asemenea, semnificativ mai puţine persoane care economisesc, în numerar sau prin depozite la termen, afirmă că au un credit în prezent.

Semnificativ mai multe persoane din zona Banat-Crişana-Maramureş folosesc credite de nevoi personale, comparativ cu totalul populaţiei investigate, în timp ce locuitorii capitalei deţin credite imobiliare sau ipotecare într-o proporţie mai ridicată decât restul ţării (29% dintre respondenţii din Bucureşti, comparativ cu 12% în total).”

(Ori legătură cu rata restanțelor la credite, în care județe precum Sălaj, Timiș, Maramureș, Brașov, Sibiu, Bistrița, Mehedinți sunt în top este desigur pur întâmplătoare!!)

De ce nu economisim? Nu doar pentru că suntem săraci, ci mai ales pentru că economisirea a fost sistematic sabotată după 1989. Atât de guvern cât și de Banca centrală.

Vă amintiți hiperinflația din anii 1991-1993, când ritmul creșterii prețurilor era de 200-300% anual iar rata dobânzii abia atingea 80% și, drept urmare, populația și-a pierdut definitiv bruma de economii pe care o avea la CEC? Apoi falimentele bancare? Apoi reinflamarea inflației și ratele real-negative ale dobânzilor? Prin 1999-2000 când noi aveam 50% rata inflației, ungurii și bulgarii aveau 10% și erau oricum oile neagre ale Europei ex-comuniste. A urmat apoi, în anii 2000, tipărirea de bani „în formă continuată”, boom-ul speculativ imobiliar și, bineînțeles, criza. Politica monetară inflaționistă prin care românii au fost sistematic expropriați și stimulați să apuce pe căi greșite a dus la prăbușirea încrederii în leu dar și la subminarea economisirii. Pe scurt, am avut două decenii de inflație, hiperinflație, desinflație, reflație și stagflație. De ce să economisești, ca să îți fure statul banii prin inflație? Ironia sorții, în prezent până și guvernatorul BNR se arată preocupat de descurajarea economisirii!

Amânarea reformelor, permanentizarea falimentarelor sisteme de „asistență socială” și jefuirea banului public de către o clasă politică incultă + antreprenori bugetari, care a determinat statul să impună noi și noi impozite, descurajând astfel acumularea de capital. Creșterea profitabilității antreprenoriatului politic în defavoarea antreprenoriatului economic, tentația job-ului la stat, au dus și ele la creșterea presiunii pe mediul de afaceri. De ce economisești și să investești, ca să îți fure statul banii prin impozite?

Piața de capital nu se poate dezvolta într-o economie controlată de grupuri cu interese obscure, care și-au construit averile pe sub masă, prin contracte cu dedicație, subvenții, privilegii de monopol etc. În climatul general de neîncredere, puținii antreprenori onești își țin afacerile în familie, angajează salariați din relațiile și cunoștințele lor. Nimeni – nici baronii, nici micul întreprinzător – nu are interes să-și transparentizeze activitatea. Primii, de teamă că ar fi deconspirați, ceilalți de frica impozitelor. Dar fără piață de capital economisirea rămâne în forme primitive și puținul capital acumulat nu este canalizat către cele mai eficiente oportunități de investiție.

Ce pățim dacă nu economisim? Fără economisire nu există investiție, deci nici creștere economică. Și atunci cum rezistăm? În absența unui flux constant și bogat de economii din partea populației companiile sunt sortite să devină dependente de creditul inventat în sistemul bancar și de condițiile de creditare impuse de acești intermediari financiari. Renunțând să-și mai planifice viitorul din cauza incertitudinii, cetățenii înșiși sunt tentați să se îndatoreze și să își amaneteze viitorul. Cum altfel poți să îți cumperi o casă sau o mașină? Sau măcar un frigider – dacă nu prin rate de la bancă? Populația sfârșește astfel prin a plăti dublu valoarea produselor cumpărate, rămânând într-o eternă capcană a sărăciei. Citiți Testul economistului deștept dacă încă nu v-am convins.

2 Shares
Share
Tweet
Share