22 September 2020
Home / Articole / O escadrilă second-hand cât o autostradă nou-nouţă. Facem un referendum?

O escadrilă second-hand cât o autostradă nou-nouţă. Facem un referendum?

În caz că nu v-aţi plictisit de subiect, ţin să vă amintec că cele 24 de avioane second-hand pe care România le va cumpăra costă 1,3 miliarde dolari. Tronsonul Comarnic-Braşov costă 1,5 miliarde euro (dobânzile şi întreţinerea triplează acest preţ în contract), o valoare peste ceea ce se plăteşte pe plan mondial, aşa cum am argumentat aici. O estimare putin (doar puţin) mai realistă a cheltuielilor necesare construcţiei drumului arată că România sacrifică o autostradă pentru o mini-flotă aeriană.

Se pare că guvernul intenţionează să mai aloce până la 4 miliarde de dolari pentru cumpărarea de avioane. Astfel că putem să ne luăm liniştiţi adio de la o autostradă Transilvania – cost iniţial estimat de 2,2 miliarde euro, cost ridicat ulterior la 7 miliarde, cost real probabil undeva la mijloc; scuzaţi aproximările neacademice!

Care este scopul înarmării? Creşterea prestigiului şi puterii statului. Spre deosebire de scopul autostrăzilor, care este dezvoltarea capacităţii de transport şi creşterea eficienţei economice în general. Înţeleg că mulţi echivalează cele două lucruri, care sunt de fapt total opuse. Economia funcţionează pe baza preferinţelor fiecăruia dintre noi. Cheltuielile publice, în special cele pentru înarmare, funcţionează pe baza cumetriei, pardon, „alianţelor strategice”. Dacă s-ar organiza un referendum pentru a testa opinia poporului în legătură cu modul în care ar trebui cheltuite sumele de mai sus, cred că înarmarea ar fi respinsă categoric.

Lăsând la o parte aluziile şi comparaţiile mai mult sau mai puţin forţate, mi se pare o totală risipă cumpărarea de avioane militare. La fel de utilă precum ridicarea de piramide în mijlocul Bărăganului. Apărarea naţională – un bun public, zic unii – este regizată de câteva persoane. Nimeni nu are dreptul să primească vreo justificare pentru modul în care este furnizat acest bun public, pentru că e vorba de “decizii politice”, mai presus de nivelul intelectual al muritorului de rând.

Dacă vrem să ne simţim mai în siguranţă, atunci statul trebuie slăbit, nu întărit. Războaiele sunt duse de state împotriva statelor. Un guvern nu poate lupta împotriva populaţiei, ci doar împotriva altui guvern. Deocamdată nu mi se pare că statul român ar fi ameninţat de cineva. Dar pentru orice eventualitate, cred că prin desfiinţarea armatei, descentralizarea teritorială şi scăderea drastică a capacităţii de impozitare am reuşi să ne asigurăm şi mai bine pacea. Şi mai ieftin.

0 Shares
Share
Tweet
Share