19 September 2020
Home / Blogway iti zice Salut / O corelaţie există, deci putem concluziona că…

O corelaţie există, deci putem concluziona că…

Economiştii mainstream pun mare accent pe analiza empirică. Nu te ia nimeni în serios dacă teza pe care o afirmi nu este adânc ancorată în fapte măsurabile cantitativ. Nu poţi emite nicio ipoteză fără să culegi, analizezi şi, în final, să corelezi date statistice. Economia a devenit de fapt, conform înţelepciunii convenţionale, un aparat de măsurare şi prelucrare a datelor. Raţionamentele operate deductiv sunt puse la zid; se apreciază în schimb inducţiile efectuate pe baza regresiilor şi altor metode de analiză statistică.

Doctoranzii ştiu bine despre ce vorbesc. Pentru ei am o veste bună, pe care să le-o bage sub nas profesorilor lor. Acelor genii care, în loc să le inspire pasiunea pentru logica economică îi transformă în discipolii tocilari ai unor metode cantitative pe care, sunt convins, ei înşişi nu le pricep prea bine.

După cum se ştie, de decenii (ba chiar secole) se străduiesc unii să ne explice efectele nocive ale importurilor şi să ne convingă să le limităm cumva. Ei bine, evrika! Ştiinţa economică a stabilit că importurile de lămâi duc la creşterea accidentelor rutiere, pentru că, nu-i aşa empirişti dumneavoastră, există o corelaţie evidentă între cele două elemente, după cum se poate observa din graficul de mai jos.

corelatie

Convins fiind că această descoperire reprezintă abia primul pas pe calea descifrării complexelor efecte negative ale importurilor, le aştept cu nerăbdare următoarele.

0 Shares
Share
Tweet
Share