20 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / NYSE: datoria în marjă la un nivel istoric. Se apropie criza?

NYSE: datoria în marjă la un nivel istoric. Se apropie criza?

Potrivit ultimelor informații de la NYSE, în septembrie valoarea datoriei în marjă acumulată de investitori a stabilit un nou nivel record istoric, de peste 400 miliarde dolari. Tranzacționarea în marjă reprezintă posibilitatea pe care o au investitorii de a cumpăra acțiuni fără să aibă bani în cont, pe baza unui împrumut acordat de broker. Cu cât optimismul (sau euforia speculativă) este mai mare, cu atât investitorii se expun mai mult. Istoria arată că creșterea datoriei în marjă este un bun indicator pentru crizele viitoare, deoarece fragilizează poziția și lichiditatea investitorilor care, în momentul schimbării trendului pieței și al opririi sau scăderii cotațiilor, vor fi nevoiți să vândă masiv pentru a-și acoperi datoria, ceea ce determină intrarea în picaj a bursei.

Pe graficul de mai jos se observă că datoria în marjă este la un nivel foarte ridicat chiar și în termeni reali (deci ținând cont de deprecierea dolarului), ceea ce ce crește probabilitatea unei crize financiare și, desigur, prin mecanismul de transmisie, a unei recesiuni economice. Exact așa s-a întâmplat la începutul anilor 2000 cu criza dot.com sau în 2007 cu criza din care, economic vorbind, nici nu am ieșit bine.

  Margin debt

Mai pe românește, profitând de dobânzile extrem de mici, investitorii s-au îndatorat și au dat iama în acțiuni cumpărând tot ce mișcă, indiferent cât de puțin rentabil este. Vedeți mai jos cum stă treaba cu indicatorul Price/Sales, care arată raportul dintre prețul unei acțiuni și valoarea din ultimele 12 luni a venitului companiei care revin la o acțiune. Este în creștere, ceea ce ilustrează sentimentul că „nu mai găsești nimic ieftin de cumpărat pe nicăieri”.

AE-Price-Sales-Median_0

Toți cei care lucrează pe piața de capital și au citit ceva știu foarte bine acest lucru. Ar trebui să îl învețe și cei care lucrează în „economia reală” sau cetățenii de rând fiindcă, dacă nu s-au prins până acum, bunăstarea lor este direct influențată de perspectivele sistemului financiar. Nu este cazul să te apuci să cumperi, să te îndatorezi pentru a-ți cumpăra cine-știe ce bunuri de folosință îndelungată sau pentru a deschide o afacere, alta decât pe termen scurt și cu amortizare rapidă. Nu vă faceți planuri pe termen lung cu banii altor oameni. S-ar putea să ajungeți să vindeți în pierdere tot ce cumpărați acum doar pentru a mai avea ce mânca.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share