8 April 2020
Home / Articole / Nu se mai poate face nimic pentru Grecia; dar pentru România?

Nu se mai poate face nimic pentru Grecia; dar pentru România?

Foarte interesant articolul lui Simon Johnson despre Grecia. Johnson afirmă că statul grec este practic în faliment şi medicamentaţia finaciară oferită de UE este total inutilă. Citiţi şi articolul lui Paul Krugman care, practic, confirmă temerile lui Johnson. Rezum foarte succint ambele texte.

• Până în 2011 datoria Greciei va fi de 150% din PIB (datorie externă 120% din PIB).
• Pentru fiecare 1 procent adăugat la rata dobânzii, povara datoriei creşte cu 1,2% din PIB
• Dacă Grecia va ajunge să plătească 10% rată a dobânzii pentru noi credite, i-ar trebui un excedent bugetar de 12% din PIB pentru a rezista – lucru nemaiîntâlnit în istorie.
• Dacă Grecia va plăti doar 2% pentru credite, atunci i-ar trebui un excedent bugetar de aproape 3% din PIB, improbabil de obţinut.

Atenţie!
• Grecia a avut în 2009 un deficit bugetar de 8% din PIB, dublu faţă de anticipările FMI
• În anii 1920 Germania a plătit circa 2,5% din PIB ca despăgubiri de război, iar în anii 1980 în “Criza datoriilor” ţările latino-americane au plătit 3,5% din PIB.

Opinia mea este că există două căi de aici încolo:
1) Grecia privatizează masiv după sfatul nemţilor, simultan cu o reducere drastică a cheltuielilor publice (improbabilă după greva generală care paralizează deja economia), simultan cu un ajutor extern substanţial (oarecum improbabil, Germania nu arată că ar susţine aşa ceva)
2) Grecia iese din zona euro şi guvernul se salvează prin inflaţie.

În lumina celor de mai sus, mă întreb cât de probabil mai este ca România să adere la euro în 2014-2015. Pe de o parte, nu suntem departe de situaţia Greciei. Pe de altă parte, credeţi că Germaniei, Franţei şi altora le mai arde acum de aşa ceva?

P.S. La televizor un politician vorbeşte despre meritele economiei sociale de piaţă.

0 Shares
Share
Tweet
Share