19 September 2020
Home / Blogway iti zice Salut / Nu prostiţi poporul cu indicatorul

Nu prostiţi poporul cu indicatorul

Oficialităţile vor să ne salveze „după război” de cauzele care ne-au dus la criza imobiliară şi nu numai. În ultimele zile am fost bombardaţi cu ştirea că, în sfârşit, INS va produce începând din 2010 un indice al pieţei imobiliare, pentru ca tot omul să ştie încotro merg preţurile. Pentru asigurarea relevanţei, indicele se va baza pe datele transmise de notari, adică pe preţurile contractuale, nu pe pretenţiile de la mica publicitate ale vânzătorilor.

Un indicator ne mai lipsea. Realitatea este că toţi indicatorii elaboraţi de aparatul birocratic statal nu servesc decât cosmetizarea realităţii şi la manipularea publicului. În ultimul număr din Săptămâna financiară puteţi găsi un articol interesant despre cât de relevant este PIB-ul pentru măsurarea bunăstării românilor. Despre Indicele Preţurilor de Consum s-a tot scris – este o invenţie genială de disimulare a inflaţiei. Dacă IPC serveşte la ceva, atunci este vorba de manipularea populaţiei şi a bugetarilor, ale căror salarii au fost tot timpul indexate în funcţie de el – astfel încât „căpuşele” bugetului de stat să aibă mai multe resurse de supt – nu de reflectarea realiţii (e oare cineva convins că în ultimii ani preţurile au crescut cu 5-6%, aşa cum s-a raportat?!)

Însă măsura luată de INS, dincolo de faptul că este suficient de „sexy” pentru a mai justifica cheltuirea banului public, este dovada confuziei care există în mintea multora în legătură cu funcţionarea eficientă a pieţei. Mulţi economişti rătăciţi/scoliţi prin laboratoarele de matematică consideră că în absenţa transparenţei perfecte, a informaţiei complete, nu poate exista o alocare eficientă a resurselor. Şi, ca să pună sare pe rană, opinează că guvernul poate creşte informarea publicului!

Piaţa funcţionează nu pe bază de inputuri perfecte, aşa cum cred unii naivi. Piaţa funcţionează pe bază de alegeri voluntare, de acţiune antreprenorială calculată şi anticipativă (dacă informaţia ar fi perfectă, ar mai avea veun sens anticipările?). Alternativa, intervenţia statului, funcţionează pe bază de constrângeri, de expropriere în beneficiul grupurilor de interese, de alocare a resurselor în funcţie de rentabilitatea politică.

Lăsând filozofia la o parte, remarc faptul că cel puţin un analist a analizat subiectul aşa cum trebuie, observând că cifrele furnizate de notari numai realiste nu se pot chema. Dar sunt numai bune pentru indicele INS.

0 Shares
Share
Tweet
Share