22 September 2020
Home / Despre BNR / Nostalgia liberală a guvernatorului BNR

Nostalgia liberală a guvernatorului BNR

Comentând disputa de genul liberalism-etatism, Mugur Isărescu s-a referit recent la un discurs al lui Friedrich Hayek, în care acesta spunea:

Domnilor m-aţi invitat să vă vorbesc despre un termen care este o noutate, stagflaţie. Am stat şi m-am gândit şi cred că am un răspuns. În ‘39, după ce prietenul meu John Keynes şi-a lansat cartea (Teoria generală a ocupării forţei de muncă, a dobânzii şi a banilor) şi am citit-o, mi-am dat seama cât de periculoasă este şi l-am invitat la o discuţie la un restaurant londonez. Şi ştiţi ce i-am spus? John scoate porcăria asta de pe piaţă că vei distruge capitalismul. Şi uite că s-a întâmplat că porcăria lui John a distrus capitalismul.

Adaugă guvernatorul:

Şocul pentru mine a fost mare, eu învăţasem că Keynes a salvat capitalismul. Şi nu doar eu învăţasem acest lucru, erau şi cei din sală şocaţi. Pe urmă ne-a ţinut o lecţie de libertate, de neoclasicism, de libertate a pieţelor. Am înţeles mult mai târziu discursul lui Hayek din ianuarie 1975. Bineînţeles că n-aveam mintea atunci ca să-l înţeleg pe el, eram altfel şcolit, altfel calibrat, altfel orientat. Mi se părea chiar bizar ce spune acolo. Despre autoreglare.. acum îl înţeleg mai bine şi-l înţeleg mai bine în contratimp, când se pare că se termină un ciclu lung şi apare altceva, nu ştiu ce apare.

Remarc faptul că nostalgia liberalismului a ajuns pe cea mai înaltă culme la BNR. Vara trecută am avut ocazia să-l ascult pe Lucian Croitoru spunând că procesul de reglementare este vinovat cu V mare pentru criza actuală. Atunci era fără presă. Acum văd că totul este pentru presă.

Brusc, am devenit optimist. Abia aștept ziua în care domnul guvernator ne va oferi citate din Murray Rothbard iar ședințele consiliului de administrație al BNR se vor transforma în Cercul Mises. Până atunci, rata dobânzii rămâne cum o știți.
Citiți și articolul lui Ionuț Bălan pe această temă, care se încheie astfel:

Şi dacă în economie libertatea se traduce prin capitalism şi pieţe, în arena culturală acelaşi lucru e reprezentat de libertatea de exprimare şi libertatea presei, subliniază economistul suedez Johan Norberg. Libertatea, însă, e mai puţin importantă pentru guvernatorul Isărescu decât reducerea inflaţiei, aşadar spune domnia sa presa ar face bine să se disciplineze şi să nu mai dea cuvântul oricărui “trancănitor”. Mai rămâne să publice BNR, zilnic, alături de cursul valutar, şi lista trăncănitorilor agreaţi.

0 Shares
Share
Tweet
Share