24 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / Norvegia face rost de bani de pensii de la… Romgaz!

Norvegia face rost de bani de pensii de la… Romgaz!

Ha, ha! Cum pensiile norvegienilor sunt în pericol din cauza dobânzilor zero sau negative la titlurile financiare considerate sigure,

Randamente negative

băieții au zis că n-ar strica să dea o tură prin zona subprime, să vadă, poate or găsi rost de ceva profit pe acolo. Așadar,

“Fondul de pensii suveran al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, cu active de 608 miliarde de euro la finalul anului 2013, îşi va lărgi universul de investiţii prin includerea pieţelor frontieră şi va adăuga noi valute în portofoliu pentru a obţine randamente mai mari…

La finalul anului 2013, fondul de pensii suveran al Norvegiei avea investiţii de 51 milioane de euro pe bursa de la Bucureşti, de 25 de ori mai mari decât în 2012, după ce fondul şi-a crescut expunerea pe acţiunile Petrom, BRD, Banca Transilvania, Transelectrica şi Transgaz, şi a cumpărat acţiuni la Romgaz şi Nuclearelectrica.”

Cum vă ziceam , mama tuturor speculațiilor bursiere, adică aceea în care însuși statul începe să speculeze averea contribuabililor, a început să își facă de cap de ceva vreme. După ce au inundat sistemul financiar tipărind bani, drept pentru care rata dobânzii a coborât la un nivel absolut ridicol, băncile centrale și guvernele și-au dat seama că în urma acestei politici absurde printre pierzători se numără chiar ele. Așa încât băncile centrale au început să își țină rezervele valutare în… acțiuni la bursă. Conform raportului Forumului Instituțiilor Monetare și Financiare Publice, investițiile publice în acțiuni au bătut trilionul, iar activele financiare totale deținute de state se ridică la 40% din PIB-ul mondial. Banca Elveției a investit 72 de miliarde în acțiuni, despre restul băncilor centrale nu am informații dar bănuiesc că nu au rămas mai prejos. Cumpărarea de acțiuni este etapa firească la care s-a ajuns după ce piața obligațiunilor de stat, considerate active sigure, a fost practic distrusă prin achizițiile băncilor centrale, precum Fed sau BoJ. Putem să ne întrebăm ce va urma, specula cu derivative?!

Practic, băncile centrale și guvernele au preluat controlul asupra “pieței” de capital, din care a mai rămas doar numele. Și se duc după acțiuni din ce în ce mai riscante, că de acolo vine randamentul. Așadar Fondul suveran al Norvegiei a zis că Romgaz merită. Despre riscul investiției în Romgaz, pardon, “listarea deceniului” v-am povestit de m-am plictisit, aici, aici și aici, și oricum puteți vedea și singuri cum arată performanța bursieră a firmei după euforia din toamna trecută.

Romgaz

Dragi norvegieni, dormiți liniștiți, fondul de pensii veghează pentru voi. V-a pus la păstrare banii la Romgaz.

Dar nu contează, asta e analiză rece și lipsită de valoare, tot ce contează sunt predicțiile “analiștilor” și ale “profesioniștilor” și, mai ales, banii scoși pe bandă rulantă de băncile centrale care, firesc, vor alimenta în continuare cererea artificială la bursă și stabilirea unor cotații care nu au legătură cu realitatea. Oricum pe guverne nu le interesează riscul, ele nu dau faliment, găsesc întotdeauna o cale de a impozita, confisca sau exploata într-un fel averea cetățenilor. Și în fond, cotațiile acțiunilor nu pot decât să crească, corect? N-au cum să scadă niciodată…, iar boom-ul nu există.

Un singur lucru vreau sa ne mai spună “specialiștii”: dacă fondul suveran al Norvegiei anunță când vine în România, o să ne anunțe și când pleacă? Sau atunci o să vină domnul Negrițoiu de la ASF sau domnul Isărescu de la BNR și ne vor spune să stăm liniștiți, că lucrurile sunt sub control, nu urmează nici o criză… știți povestea.

 

[layout show=”1″]
1 Shares
Share
Tweet
Share