30 October 2020
Home / Economişti / N-ai cu cine (să strângi taxe), niște țărani!

N-ai cu cine (să strângi taxe), niște țărani!

Nu v-am mai recomandat demult să-l citiți pe Tavi Jora, mea culpa. Că veni vorba, așa se încheie unul din articolele sale recente, Jupuitu, by ANAF:

Poate cel mai celebru perceptor fiscal din literatura romana este Jupuitu al lui Marin Preda. Orientat-colectare si setat pe pozitia “luat”, fara strabateri morale, Jupuitu reprezinta arhetipul organului fiscal. Dialogul cu Moromete senior ilustreaza dialectica “ziditoare” a fiscalitatii in societatile sarace (poate si din cauza dispretului bugetar-fiscal?). Moromete este un taran; ba care nu pricepe cum pamantul este si al lui, prin truda cu care il lucreaza, si al statului, prin servitutile fiscale fara vreo justificare tare (in logica taraneasca). Uraste fonciirea, nu intelege ce ii aduce plata ei, altceva decat recuperarea unei linisti asupra careia nu e mai proprietar decat asupra tarinei pe care o implora cu sudoare sa-i rodeasca. Moromete citeste gazetele de la Capitala, nu si carti despre contracte sociale pe care nu le semneaza nimeni, desi ele curg. Contractul stiut este palma batuta la piata pentru sacul de grau la pret de subzistenta.

Dialogul Moromete-Jupuitu este magistral. “- Hai, nea Ilie, hai, nea Ilie!, se grabi Jupuitu, pocnind incuietoarea gentii. – Pai nu ti-am spus ca n-am?!, zise Moromete nevinovat. Ce sa-ti fac eu daca n-am! De unde sa dau? N-am. […] – De ce nu vrei sa intelegi ca n-am? Ia ici o mie de lei, si mai incolo asa, mai discutam noi! Ce, crezi ca noi fatam bani?”. Moromete are dreptatea de pe lume sa joace “Calusul” pe nervii lui Jupuitu: i se cere ceva, dar fara sa i se dea nimic. Nici macar un parc in… padure, o sala de sport langa… tarlaua de cosit (body-building-ul suprem), niste borduri care sa vegheze… colbul ulitei, mai nimic. Lui Moromete ii surade sa sfideze ordinea terestra de la nivelul solului de Baragan; deznodamantul nici ca mai conteaza. Ce conteaza este ca perceptorul fiscal ramane, din proiect, ignorant la dinamica nefericita a misiei lui. Si noi, restul, platitori sceptici de taxe si impozite,… niste tarani.

Mai poți face haz de necaz când vezi ca problema lui Jupuitu este marea problemă a României de azi? Dacă deschid televizorul (ceea ce fac rar) dau peste armata de clone “by Jupuitu” care se vaită că nimic nu va merge bine în țara asta până când statul nu va strânge mai mulți bani la buget. Fără mai multe impozite strânse nu vor fi pensii, spitale, școli, drumuri și, în general, nimic bun. Guvernele vechi și noi se acuză reciproc care mai de care că au jucat prost rolul lui Jupuitu, strigă că sunt necesare noi măsuri pentru a crește recolta de taxe, susțin practic că din bunăstarea statului vine și bunăstarea individului.

Așadar, stimate țăran, nu uita că votul tău contează. Încolonează-te frumos și mergi de pune ștampila pe viitorul Jupuitu. Și roagă-te ca acesta să fie mai malefic decât vechiul. Să strângă mulți bani, cât mai mulți bani la buget. Aste e esențial, bag seama, în rest putem să stingem lumina.

0 Shares
Share
Tweet
Share