21 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Moş Crăciun aduce investiţii publice

Moş Crăciun aduce investiţii publice

Ura! Moş Crăciun de la guvern vine cu o ofertă de nerefuzat: 20% din bugetul de stat pe 2010 vor merge către investiţii.
Dar staţi aşa… în iara trecută premierul anunţa acelaşi lucru, anume că 20% din banii bugetului pe 2009 vor fi orientaţi către investiţii. Iar promisiunea era făcută pe baza previziunilor conform cărora creşterea economic va fi de 3,5% şi un deficit bugetar de 1,7% din PIB!

Dar poate că Moş Cruvern chiar se va ţine de cuvânt anul acesta. Ar fi un lucru bun? Deloc, fiindcă distincţia operată de politicieni între investiţii-consum este una pur formală. Doar d.p.d.v. contabil banii cheltuiţi pe infrastructură reprezintă investiţii. În realitate, adică d.p.d.v. economic, guvernul nu poate „investi” nimic. Pentru că guvernul nu poate acţiona ca un întreprinzător privat – nu poate calcula economic, nu este supus constrângerii date de binomul profit-pierdere, se confruntă cu probleme informaţionale insurmontabile şi nici nu beneficiază de stimulente adecvate pentru alocarea eficientă a resurselor. Cea mai bună dovadă în acest sens este, culmea!, tocmai „investiţia” în autostrăzi – bunurile despre care se presupune că fac prin definiţie obiectul investiţiilor publice. Miliardele de euro cheltuite în ultimii ani au fost „consum” pur şi simplu: au alimentat profiturile regilor asfaltului (indiferent de naţionalitate) şi salariile birocraţilor însărcinaţi să administreze risipa.

Investiţiile au sens doar puse în acord cu preferinţele publicului, preferinţe care se pot manifesta doar pe piaţă. Construcţia unui bloc sau a unui pod, cumpărarea unei maşini sau a unei imprimante nu reprezintă neapărat investiţii. Pentru că investiţia nu poate fi definită contabil, pe baza încadrării cheltuielilor într-un tabel definit arbitrar. Investiţia presupune acumulare-de-capital-în-scopul-creşterii-producţiei-pentru-satisfacerea-cererii-consumatorilor. Adică ceva ce doar agenţii economici privaţi pot face.

0 Shares
Share
Tweet
Share