27 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / Modelul Venezuela la scară globală: banca Japoniei accelerează tiparnița de bani

Modelul Venezuela la scară globală: banca Japoniei accelerează tiparnița de bani

Ce vă spuneam, că principalele bănci centrale ale lumii fac cu rândul la tiparniță?! Că o mână spală pe alta, cum ar veni, și ambele fac frecție la buzunarul băieților deștepți? Că motivul pentru care americanii se ceartă cu nemții este acela că Germania îi pune bețe în roate lui Super Mario care vrea să crească bilanțul ECB (adică să tipărească) 1 trilion de euro? Iată, imediat ce americanii au încetat QE3, Banca Japoniei a decis, pe neprevăzute, să-și accelereze propriul program de emisiune monetară, de la 60-70 trilioane yeni /an la 80 trilioane. Efectul? Urcă bursa pân’la cer.

Nikkey

Bunica avea o vorbă: nu-i mult până departe. Japonia ia calea Venezuelei.

Venezuela

Regimul socialist din Venezuela a tipărit atât de mulți bani încât bursa a crescut cu 450% doar în 2013, stabilind de altfel recordul mondial la creșteri bursiere. Și iată cum își explica un om de rând fenomenul:

“Creșterea bursei nu e ciudată. Am prieteni care au afaceri. În fiecare an firmele fac profituri uriașe, de până la 1000%. Cheltuielile publice sunt mari acum deoarece prețul petrolului a crescut. Sunt mai mulți bani în economie.”

Deci asta este. Doar inflația ne mai salvează. Eu zic să fie hiperinflație, de ce să ne mulțumim cu 1000%, de ce să stimulăm “cererea agregată” doar cu câteva procente? Eu zic să-i dăm economiei un șut zdravăn ca în Zimbabwe, să crească PIB-ul de să-i umilim pe chinezi cu statisticile lor false cu tot.

Și ce mai contează că e vorba de valori nominale? Ce, nici când crește nu sunteți mulțumiți? Nu vreți voi bani, bani și iar bani? Poftim, luați bani.

În încheiere, să observăm pentru a suta mia oară că trompetele socialiste (intelectuali, ziare) sunt mână în mână cu guvernul, băncile centrale și mogulii de pe bursă, toată lumea chicotește și aplaudă. Toți au același scop în fond. Toți trăiesc pe banii altora.

Kuroda

2 Shares
Share
Tweet
Share