22 October 2020
Home / Ce face statul? / Modelul pakistanez de rezolvare a plagiatelor pentru România

Modelul pakistanez de rezolvare a plagiatelor pentru România

În ceea ce privește economia am tot auzit că mulți suspină după modelul chinez, mă rog, asiatic.
De aceea pentru rezolvarea problemei plagiatelor propun modelul pakistanez. Care constă în stabilirea unei limite oficiale, de către birocratul-șef, în care este permis să iei cu copy-paste textele altora. Precedentul a fost stabilit la Universitatea din Peshawar:

În luna august a anului trecut Universitatea din Peshawar a descoperit o modalitate de a-și apăra rectorul acuzat de plagiat. A reinventat și redefinit un plafon pentru plagiat – sub care este permis să copiezi din alte surse: 19% pentru articolele științifice și 25% pentru cărți. Și pentru că rectorul copiase doar în proporție de 18% cartea sa din lucrările altora, opera sa nu a fost considerată plagiat!

Deci, propun să se dea o lege ca să știe toată lumea cum trebuie să procedeze. Să nu mai fie haos, cineva care copiază 80 de pagini și altcineva care copiază toată teza. Să se stabiliească de către o comisie de experți o normă oficială de plagiere. Și pentru ca lucrurile să meargă bine, mai propun ca echipa de specialiști să meargă mai întâi la un schimb de experiență în Pakistan.

0 Shares
Share
Tweet
Share