20 October 2020
Home / Articole / Mirel Palada contra Bogdan Glăvan contra lui însuși pe problema TVA

Mirel Palada contra Bogdan Glăvan contra lui însuși pe problema TVA

Mirel Palada a compus un foarte ofensiv articol la adresa câtorva critici ai guvernului Ponta în chestiunea reducerii TVA, menționându-mă printre ei. Din păcate, cel puțin în ceea ce mă privește, greșește radical. Mi se pare extrem de surprinzător să văd cum poziția mea referitoare la TVA este complet răstălmăcită sau falsificată și sunt acuzat de manipularea opiniei publice prin ascunderea adevărului despre efectele economice ale iminentei relaxări fiscale.

Pe scurt, Mirel Palada afirmă despre mine că:

  • sunt împotriva scăderii TVA și consider că guvernul comite astfel o eroare;
  • încerc să conving lumea că prețurile alimentelor nu vor scădea și doar marii comercianți vor avea de câștigat;
  • am această atitudine din oportunism politic.

În cele ce urmează voi prezenta cititorilor poziția mea, așa cum am susținut-o constant în ultimele săptămâni, urmând ca aceștia să decidă care dintre noi – eu sau contraopinentul meu – se află în eroare. Voi recurge la “desene”, deoarece am impresia că simplele precizări verbale sunt insuficiente uneori.

1. În legătură cu oportunitatea scăderii TVA, în primul meu articol publicat pe această temă, pe 8 aprilie, am afirmat foarte clar (încă din titlu) că susțin demersul guvernului și consider că acesta va reprezenta un șoc pozitiv de proporții istorice. Am făcut mențiunea că scăderea TVA la alimente este preferabilă reducerii TVA în general, subliniind astfel și mai tare acordul meu cu decizia finală luată de guvern.

TVA 0

Repet, sunt năucit de lejeritatea cu care Mirel Palada mă numără printre criticii guvernului Ponta pe problema reducerii TVA. Nu doar că lucrurile stau exact pe dos, dar – atât cât am observat – am fost printre foarte puținii “liberali” care au recunoscut meritele acestei măsuri. Florin Cîțu este alt exemplu, singurul care îmi vine acum în minte. Cum poți să spui că Glăvan e împotriva guvernului, când Glăvan a fost printre puținii care au luat apărarea guvernului contra “liberalilor” care s-au arătat scandalizați de propunere?!

2. În legătură cu efectul scăderii TVA la alimente, am făcut foarte clară distincția între efectul asupra nivelului general al prețurilor din economie (sau asupra puterii de cumpărarea a banilor) și efectul asupra prețului alimentelor. Atât în articolul inițial – unde am afirmat că reducerea TVA “vine mai mult în avantajul oamenilor cu venituri mici, care dedică o parte mai însemnată a cheltuielilor lunare achiziției de alimente” – cât și într-un al doilea articol dedicat TVA am precizat că alimentele se vor ieftini, deși pe termen mediu ieftinirea lor nu va fi de 12%, atât cât indică un calcul contabil simplist:

TVA 1

După care am revenit în al treilea articol dedicat TVA (pe 28 aprilie), reluând ceea ce afirmasem deja: că reducerea TVA la alimente va ieftini în mare măsură alimentele (dacă e nevoie voi continua să repet…)

TVA 2

Și atunci, cum să nu-mi stea mintea în loc când aflu de la Mirel Palada că de fapt aș fi spus contrariul, anume că:

“propunerea de reducere a TVA e de fapt inutilă, pentru că tot diferenţialul se va duce, vezi Doamne, în buzunarul şi profitul comerciantului, cumpărătorul nebeneficiind de fapt de pe urma acestei modificări fiscale.”

Cum să nu rămân perplex când văd că Mirel Palada vinde castraveți la negustor (ca să mă exprim în termeni populari)?!

3. Mirel Palada mă acuză că sunt un politician deghizat în economist:

“Dar în capul distinşilor obiectivi care strigă “catastrofă!” nu e economie. Nu bîntuie principiile. În capul lor e doar propagandă. În capul lor colcăie interesele politice.”

Aici avântul lui Mirel Palada chiar mă întristează. El știe probabil că, din 2009 (deci de 6 ani) de când am înființat blogul “Logica economică” – unde sunt publicate și articolele altor autori – și încă mai dinainte, de când am fost prima dată solicitat să analizez public politicile publice, am criticat toate guvernele României, fără să fac vreo deosebire. Adaugă el:

“Argumentele aşa-zis obiective ale “obiectivilor” de servici ascund de fapt o părtinire ideologică ce sprijină marii comercianţi, sprijină eforturile Opoziţiei.”

Mda, sigur. Și pe ale klingonienilor care vor să preia puterea prin interpuși. Serios, ce lipsește să mai auzim? Că am trecut pe la casieria cutărei firme sau mișcări politice. Din fericire – din păcate nu este cazul. Nu sunt în solda niciunei grupări politice și, spre deosebire de alții, până în acest moment nu am fost plătit niciodată din bani publici.

Dar nu asta este cel mai important, ci – ca să rămânem ancorați pe fapte, nu pe vorbe – faptul că eu am criticat explicit Opoziția politică pentru reacția de adversitate avută la adresa guvernului Ponta în chestiunea TVA:

TVA-1

Exprimându-mi din nou acordul cu intenția guvernului, încă de la începutul lunii aprilie am arătat că Opoziția face un deserviciu țării dacă nu este de acord cu relaxarea fiscală:

TVA-2

Acest articol se încheie aici, las cititorii să decidă în consecință.

P.S. De luni de zile încerc să evit aparițiile media (televiziune, ziare). Nu am mai scris nimic pe site-urile de largă circulație. Am continuat doar să contribui la dezvoltarea unui simplu blog și m-am exprimat pe Facebook. Dacă Mirel Palada socotește chiar și aceste eforturi relativ neînsemnate drept suficient de importante pentru a mă considera unul din principalii critici ai guvernului, înseamnă că… starea Opoziției în țara asta este chiar penibilă.

82 Shares
Share
Tweet
Share