18 September 2020
Home / Economişti / Miracolul chinezesc la amurg – economiștii mainstream confirmă

Miracolul chinezesc la amurg – economiștii mainstream confirmă

China este în acest moment cea mai importantă economie a lumii, depășind în acest an SUA (calculând PIB la paritatea puterii de cumpărare). De mulți ani numeroși economiști prezic un viitor luminos Chinei, viitor în care aceasta devine prima putere economică mondială și va continua să-și umfle PIB-ul ca în basme. Previziunile oficiale, venite de la instituții ca OECD sau serviciile de informații americane, spun că această creștere a Chinei va continua și pe parcursul următorilor 20 de ani, urmând ca economia chineză să devină cu mult mai mare decât cea americană. Robert Fogel, laureat Nobel pentru economie, credea că în 2040 China va avea un PIB de 123 trilioane de dolari,  adică de 3 ori mai mare decât PIB-ul SUA sau de aproximativ de 7 ori mai mult decât produc Statele Unite în prezent. Toate aceste previziuni se bazează pe evoluția din ultimii 20 de ani a Chinei și mai ales pe perioada ante-criză economică, ani în care China a avut creșteri anuale și cu 2 cifre, cum sunt cazurile anilor 1993-1996, 2003, 2005-2008, 2010 și 2011.

Totuși, chiar dacă lăsăm la o parte diverse considerente teoretice și ne mulțumim să privim în istorie, vom vedea că acest tip de creștere necondiționată este anormală. Rezultatele din trecut nu asigură succesul viitor, din contră, ceea ce urmează să apară este o ”revenire la trend”, astfel încât pe termen lung creșterea PIB să se apropie de un ritm secular de 2% anual. Ce spune Lawrence Summers într-o lucrare recentă?

„Experiența Chinei dintre 1977 și  2010 este singurul caz de creștere super-rapidă și constantă pe o perioadă de peste 30 de ani. De ce va încetini acest ritm? Pentru că așa se întâmplă întotdeauna cu creșterea economică.”

Deloc surprinzător, din 2011 creșterea Chinei a început să decelereze. Am avut întâi 9%, apoi 8%, 7%, iar conform unor estimări pesimiste ea va ajunge la un 3.9% inimaginabil în urmă cu ceva vreme, printre cauzele acestei încetiniri de ritm fiind scăderea productivității, investițiile eronate (exemplu, orașele fantomă) creșterea creditelor neperformante, și inabilitatea liderilor de a se adapta și de a lua măsuri care să scoată economia din impas. Toate acestea ne amintesc că, mereu, ”specialiștii” s-au grăbit să prezică creșteri infinite: URSS urma să depășească SUA în anii ’60, Japonia ar fi trebuit să facă la fel în anii ’80, dar niciunul dintre aceste evenimente nu s-a întâmplat încă, ba mai mult, URSS nu mai există, iar Japonia are deja ”două decenii pierdute” la activ.

Din păcate pentru stabilitatea Chinei cifra de 3,9% nu poate fi înghițită pe nemestecate, creșterea economică putând să încetinească și mai mult Motivul? În ultimii 5 ani, datoria Chinei a crescut simțitor, la o valoare ce va atinge în 2015 un uriaș 252% din PIB. Și noi știm, tocmai din experiența țărilor occidentale sau a Japoniei, ce se întâmplă atunci când povara datoriei atinge un nivel ridicat.

Datoria Chinei

1 Shares
Share
Tweet
Share