18 September 2020
Home / Energie / Mind-blowing fact of the day: prețul motorinei și producția de petrol în Austria și România

Mind-blowing fact of the day: prețul motorinei și producția de petrol în Austria și România

Ca să nu ne auzim vorbe sursa informațiilor privind producția de petrol este aceasta. România produce peste 80000 de barili/zi, în vreme ce Austria doar putin peste 15000 barili/zi. Astăzi prețul motorinei la pompă este de 1,43 euro/l în România și de doar 1,315 euro în Austria – site-ul unde se regăsește această informație nu a actualizat încă prețul pentru România, dar mergeți la benzinărie și veți vedea că am dreptate. La benzină lucrurile stau la fel, la noi este acum mai scumpă ca la ei.

Așadar, de ce costă carburanții mai mult în România decât în Austria, dacă România produce de 5 ori mai mult petrol decât Austria?

OMV și prietenii lor din toate guvernele României știu răspunsul. Primii marchează profitul (cel mai mare profit înregistrat de o companie în România, ca să fiu exact), ceilalți pun taxe. Acesta este blestemul resurselor, de care unii încă nu au auzit. Pe scurt, înseamnă că o țară bogată poate fi căpușată ușor prin monopoluri și privilegii pentru clientela politică. Restul sunt basme cu buna guvernare, Harvard, deflație și autostrăzi. V-am recomandat ieri ce să faceți.

Pret motorina Romania Austria

 

[layout show=”1″]
2 Shares
Share
Tweet
Share