4 December 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Merită companiile din IT să primească subvenții de la stat?

Merită companiile din IT să primească subvenții de la stat?

Șapte companii importante din domeniul informatic vor primi de la stat subvenții în valoare de 67 mil. euro pentru crearea a 3151 locuri de muncă. Știu, înțelepciunea convențonală spune că sectorul informatic generează valoare adăugată și am auzit multe voci care spun că el ar trebui sprijinit să se dezvolte. Dar acest lucru este fals: nu orice proiect IT este profitabil, unele sunt, altele nu – la fel ca în oricare alt domeniu. Cum aflăm care sunt proiectele IT profitabile, cele care sporesc cu adevărat avuția societății? Simplu, le punem să treacă testul pieței! Le punem să concureze cu restul proiectelor de investiții din România – de la investițiile în agricultura ecologică la cele din domeniul energiei nucleare. Dacă nu procedăm așa, atunci vom încuraja apariția buruienilor investiționale. După cum spune Toma Alimănescu, banii publici care se îndreaptă către anumite proiecte informatice vor submina de fapt dezvoltarea proiectelor cu adevărat folositoare, inclusiv din domeniul informatic.

Ideea că sectorul IT trebuie sprijinit necondiționat este o marotă a zilelor noastre, la fel cum guvernanții comuniști aveau o idee fixă cu petrochimia. De fapt, oriunde în lume istoria politicii industriale este plină de eșecuri, de la construcția de automobile până la dezvoltarea de echipamente informatice. Un principiu al științei economice spune că „statul nu poate decide câștigătorii”. Guvernul nu dispune nici de informația necesară și nici de stimulentele adecvate pentru a aprecia meritul unei industrii sau al unei investiții. Acțiunile sale de subvenționare ajung mai degrabă să reprezinte favoruri oferite unei clientele politice.

Acum, teoretic vorbind, chiar și din perspectiva economiștilor mainstream (cu care nu sunt mereu de acord) intervenția statului trebuie să vizeze acele zone în care se produce un eșec de piață. Ne spune guvernul ce eșec de piață se produce în domeniul IT în România? Unii economiști susțin că accesul dificil la finanțare poate ilustra un astfel de eșec, ceea ce chipurile pune statul în poziția de a echilibra situația prin ajutorarea celor slabi. Dar aici vorbim de mari corporații, și ele suferă de acces dificil la finanțare?!

Dacă este să discutăm pe șleau – referindu-ne la slujbele create prin acordarea acestor subvenții – de ce este important că ajutoarele de stat crează locuri de muncă, din moment ce aceasta este doar partea vizibilă a monedei? În realitate ajutoarele de stat distrug cel puțin la fel de multe locuri de muncă pe cât crează, fiindcă guvernul trebuie să facă rost mai întâi de cele 67 mil. euro prin impozite, de la cetățeni și de la companiile profitabile. Astfel, banii sunt extrași din piață, sunt cheltuiți parțial pe funcționarea birocrației interne și parțial se duc pe sponsorizări politice. Alocarea prin piață este înlocuită cu alocarea prin stat – dar nici măcar în aceeași sumă.

Baner

Apoi, dacă împărțim fondurile cheltuite de guvern la numărul de slujbe create, ajungem la fabuloasa sumă de 21263 euro. Adică marile companii din IT primesc acești bani pentru a crea în medie un loc de muncă. Nu știu dacă realizați, dar cu această sumă se pot întreține numeroase locuri de muncă alternative, ca de exemplu:

–          Se poate asigura salariul unui profesor universitar pe o perioadă de 3 ani de zile, sau cel al unui asistent universitar pe 6 ani. Oare crearea unui loc de muncă în IT este mai valoroasă pentru societate decât un profesor universitar?

–          Se poate plăti un medic specialist timp de 4 ani. Oare serviciile unui doctor specialist sunt mai ieftine decât creația unui programator?

–          Se poate asigura educația universitară pentru 7 tineri.

–       Culmea, se poate finanța deschiderea a două noi afaceri, conform schemei pe care guvernul însuși o aplică. Deschiderea unei firme (inclusiv în IT!) este un obiectiv mai puțin important pentru guvern decât angajarea unei persoane?

–          Sau, fiindcă este la modă subiectul, se poate finanța construcția a 3 refugii Salvamont.

Acest gen de întrebări apar întotdeauna când guvernul cheltuie o sumă de bani. Și știți de ce? Dacă subvenția nu ar fi absurdă din punctul de vedere al omului simplu, ea nu ar fi profitabilă pentru funcționarii și firmele implicate în această „afacere”.

P.S. Am o întrebare pentru consilierul PM Cristian Socol, care recent era dezamăgit că în România forța de muncă este dezavantajată în comparație cu capitalul. Aceasta măsură va rezolva dezechilibrul și va crește ponderea salariilor în PIB sau, din contră, va duce la creșterea decalajului prin sporirea excedentului brut de exploatare, crescând astfel remunerația patronilor?

 

[layout show=”1″]
1 Shares
Share
Tweet
Share