27 October 2020
Home / Liberalism / Marea pălăvrăgeală din micul program liberal

Marea pălăvrăgeală din micul program liberal

Ați văzut programul economic lansat de PNL? Conține tot ce doriți, de la scăderi de impozite la creșterea salariului minim, de la stimularea profesiilor liberale la reluarea creditării. Mai lipsește doar creșterea pensiilor și ar fi un program rotund. Glumesc.

Cartofi

Programul prezentat vineri m-a surprins, vă spun sincer. Deși bănuiesc că atât electoratul acestui partid cât mai ales nehotărâții (50% din populație) au alte așteptări, lor li se propune un program de un populism plicticos, care nu se diferențiază ca stil și abordare de programele politice care se vântură frecvent în spațiul public. Sper să nu se supere prea tare pe mine Lucian Isar, care a contribuit la scrierea acestuia, dar în general ideile prezentate mi se pare inconsistente și uneori chiar confuze sau greșite. Impresia este că textul a fost scris în grabă, ca și cum ar fi fost finanțat din fonduri europene sau de parcă cineva avea de bifat vreo sarcină.

Partea de început este bună și frumoasă. Cu o singură mare excepție. Nu m-am lămurit ce înseamnă “economia liberală” sau statul liberal despre care este vorba în titlu. Mă rog, ceva tentative de clarificare, există:

“Economia liberală este centrată pe individ, pe încurajarea inițiativei, a mediului de afaceri capabil să producă locuri de muncă și să genereze investiții…

Într-o economie liberală statul nu numai că nu intervine în mecanismele pieței, ci are la rândul său obligații în raport cu cetățeanul…”

Dar când să zic că am înțeles, hop! – vine bombonica:

„Creșterea veniturilor bugetare din PIB în decurs de 5 ani (de la circa 28% la 38-40%). Aceasta va permite o mai bună finanțare a sistemelor publice și direcționarea unor sume către investiții într-un parteneriat public – investitori locali – investitori străini.”

Oameni buni, cum să „liberalizezi” economia urmărind în același timp ca statul să controleze o parte mai mare din ea?! Pentru că exact asta înseamnă creșterea veniturilor bugetare: creșterea capacității statului de a cheltui, adică de a decide cât din producția societății este dirijată pe considerente politice, respectiv cât mai rămâne administrată de sectorul privat. Vrei o economie liberală? Atunci statul trebuie să controleze mai puțin din ea. Economii liberale sunt Singapore sau Hong Kong, care cheltuie mai puțin de 20% din PIB și care sunt extrem de bogate pentru că au dovedit că dispun de o singură resursă esențială: politicieni cu creier. Și Elveția este un stat liberal, datorită atât impozitelor mici cât și sistemului descentralizat.

La un moment dat în document se spune că „paradigma stat minimal versus stat asistențial și-a epuizat aplicabilitatea” în România. Când aud vorbindu-se de stat minimal îmi vine să râd. De parcă am fi trăit vreun moment de la Revoluție încoace o asemenea experiență. Până acum doar pe socialiști i-am auzit spunând că în România s-au aplicat ori s-au afirmat politici specifice statului minimal, iar ei de obicei își completează afirmația spunând că reducerea angajamentelor sociale ale statului este o măsură… fascistă! Care stat minimal tovarăși? Cheltuielile cu protecția socială reprezintă 14 % din PIB și 40 % din cheltuielile statului. Revenind la modelul de țară propus în document, dacă noi știm că statul asistențial tipic occidental colectează 50% din PIB, atunci un stat care colectează 40% din PIB cum vi se pare că este? Cvasi-asistențial, aș zice…

În concluzie, n-am înțeles prea bine cum este cu „economia liberală” și cu rolul statului. Sincer, nu văd prin ce se deosebește acest program de viziunea PSD. În afară de eticheta „liberal” și de accentul pus pe caracterul „non-intervenționist” al statului – adică de niște vorbe – programul este geamăn cu principiile politice de stânga, urmărind: creșterea rolului statului, creșterea salariului minim, creșterea numărului de locuri de muncă, creșterea finanțării serviciilor publice etc. Prin ce se diferențiază de ele? Prin faptul că vrea “simplitate, claritate, predictibilitate” în administrația publică? Păi ce, PSD vrea altceva?! Ați văzut vreun politician de stânga care să spună că el vrea un stat mai alambicat decât în prezent? Nu, toți politicienii, dar absolut toți, vor un stat mai eficient. Care să strângă mai mulți bani și care să facă mai multe lucruri. Mă întreb dacă PNL și-a propus oare să vâneze electoratul PSD…

Și acum câteva vorbe despre principalele măsuri – practic singurele măsuri clare specificate în program – care ar putea reflecta la o adică liberalismul. Este vorba de reducerea impozitelor. În document se spune că toate impozitele principale vor fi aliniate de 16%. Practic asta înseamnă scăderea TVA și scăderea CAS. Asemenea măsuri sunt excelente, în opinia mea, dar ce le face mai degrabă populiste decât liberale este tocmai absența integrării lor într-o viziune consistentă a unei reforme a statului. Ei vor un stat mai mare pe partea de cheltuieli, dar cu impozite mai mici. Aparent, sunt convinși că aceste impozite mici vor aduce mulți bani la buget. Nu vreau să-i întreb ce model economic au folosit, cum au simulat efectele reducerii fiscalității sau pe ce se bazează. Ar fi inutil, câtă vreme un calcul simplu arată că predicțiile sunt exagerat de optimiste. Conform predicției, prin reducerea cu o treime a celor mai importante impozite, TVA și CAS, care aduc jumătate din veniturile bugetare, se va reuși în 5 ani creșterea cu o treime a încasărilor (de la 30% la 40% din PIB). Adică cele două impozite care în prezent aduc cumulat 17% din PIB la buget vor aduce 27% din PIB peste câțiva ani… strict din cauză că vor fi scăzute cu o treime! Pe românește, aceasta înseamnă o creștere a eficienței acestor impozite cu peste 100%. Uau. Mă abțin de la alte comentarii, vă las să vedeți singuri câți bani strâng celelalte guverne europene din TVA și cotizații sociale. Și nu vă grăbiți să-mi spuneți că creșterea veniturilor bugetare vine și din alte impozite, nu doar din TVA și CAS, pe măsură ce economia va crește cu ritmul preconizat de 5% anual; am uitat să vă spun: autorii documentului vor să elimine sau să reducă și restul impozitelor mici!

Ce s-ar întâmpla dacă mâine ar fi întreprinse măsurile fiscale preconizate, fără nici o reformă a cheltuielilor statului?

  • Scăderea TVA de la 24% la 16% înseamnă -2,8% din PIB la buget
  • Reducerea CAS de la 45% la 32% înseamnă -2,5% din PIB.

Pe scurt avem o scădere a veniturilor bugetare cu 5,3% din PIB, echivalentul concedierii a 70% din bugetari (anul trecut cheltuielile de personal ale statului au însumat 7,4% din PIB). Alternativ, impactul bugetar poate fi simulat folosind platforma Openbudget lansată recent de SOLIB. Eu m-am jucat puțin cu platforma, am redus impozitele la 16% și am văzut că asta ar însemna să închidem ministerele Educației, Transporturilor și Agriculturii. Vă recomand să vă jucați și voi, bineînțeles puteți să vă alegeți propriile ministere pe care să le închideți (click pe poză pentru o vizualizare corectă).

PNL

Ca să închid subiectul, mă bucur că presa nu a acordat prea mare atenție acestui programului economic lansat vineri. Nu prea ai ce să discuți pe baza lui. Nu cred că România are nevoie de struțo-cămile ideologice și nici de alte promisiuni grandioase lipsite de fundament.

 

[layout show=”1″]
4 Shares
Share
Tweet
Share