25 October 2020
Home / Economişti / Mare analist, mare keynesist. Cum reevaluează el situația…

Mare analist, mare keynesist. Cum reevaluează el situația…

Nu-i mai ascultați analiștii bancari. Ei sunt acolo cu o misiune, să facă bani pentru bancă. Asta în cel mai bun caz. Se poate întâmpla însă și situația nefavorabilă în care acești analiști sunt pur și simplu incompetenți, ceea ce ar explica slaba calitate investițională a activelor bancare.

Ce zicea în 2012 domnul Willem Buiter, mare profesor și inflaționist îndârjit, transformat în mare economist-șef la BERD, transformat din nou în mare economist-șef la o mândră bancă:

BI 1

Ce spune astăzi?

BI 2

De fiecare dată când auziți un analist bancar deschizând gura, ascultați-l cu maxim scepticism. Știu, în România sunt foarte bine văzuți, dar singurul motiv pentru această stare de lucruri este că economiștii buni din mediul academic stau la cutie, evitând să se exprime în spațiul public.

Și, fiindcă veni vorba, eu cred că Grecia nu va ieși din zona euro, pentru că structurile politice de la Atena și de la Bruxelles nu vor acest lucru. Europenii nici nu vor să audă de diminuarea sferei de circulație a monedei euro, exact cum guvernului american nu-i convine când vreo țară amenință să nu mai folosească dolarul. Iar politicienii de la Atena vor să primească în continuare subvenții; fără subvenții ar trebui să facă reforme, ceea ce este extrem de plictisitor, obositor și neproductiv (pentru ei).

12 Shares
Share
Tweet
Share