18 September 2020
Home / Despre criza / Mai uşor cu entuziasmul relansării economice

Mai uşor cu entuziasmul relansării economice

Bine că mai există şi economişti ceva mai realişti. Nouriel Roubini şi Kenneth Rogoff şi-au expus părerea despre şansele reluării creşterii economice anul acesta – aşa cum vizionarii conducători politici ne asigură. Nu doar că este mai realist să credem că recesiunea se va prelungi dar, şi mai important, atunci când vom ieşi din criză o vom face pe burtă.

Motivul? Socializarea pierderilor gripează mecanismul pieţei de alocare a resurselor. Faptul că erorile şi pierderile nu sunt suportate de cei care le-au făcut, ci sunt distribuite pe umerii tuturor, prin inflaţie şi impozitare (cei doi economişti vorbesc de impactul deficitelor bugetare), nu stimulează economia, ci îi pune piedică. Practic, socializarea pierderilor echivalează cu exproprierea celor productivi, cei care împing economia înainte. Doar dacă efortul lor este încununat de succes putem vorbi de ieşirea din criză. Dar fără să putem spune că planurile de salvare au vreun merit în acest sens, din contră.

Problema este că socializarea pierderilor a devenit o regulă în ultimele decenii, iar efectele sunt acum mai evidente ca oricând. Avem expropriere instituţionalizată. Hazardul moral nu face decât să înrăutăţească lucrurile. Din ce în ce mai mulţi indivizi părăsesc metoda economică de a crea avuţie (muncă cinstită, talent antreprenorial) pentru a intra în grupul celor care îşi asigură existenţa prin mijloace politice, devenind beneficiarii exproprierii celorlalţi. Este o evoluţie cu final telefonat. La capătul ei ne aşteaptă crize din ce în ce mai mari şi letargie economică de tip japonez.

0 Shares
Share
Tweet
Share