25 June 2019
Home / Despre criza / Lumea iese din recesiune pe burtă

Lumea iese din recesiune pe burtă

Toată lumea acceptă faptul că revenirea din criză este mult mai lentă decât se credea la început, pe baza experienței istorice.

Recovery from recessions

Treaba stă în felul următor. Pe vremuri economiile capitaliste erau mai flexibile. Ce înseamna recesiunea? Că ai falimente, lichidări de active, disponibilizarea resurselor (inclusiv de muncă) angajate în procese de producție pentru care nu există cerere suficientă. Cu alte cuvinte, recesiunea însemna că ai curățarea economiei de puroiul boom-ului precedent. După care, firesc, fără povara investițiilor greșite, fără taxe mai mari care să suporte bail-out-uri, cu o clasă antreprenorială epurată de “băieții deștepți” (de fapt fraieri) care risipeau resursele, economia repornea viguros.

Acum lucrurile s-au schimbat. Băncile care au creat prăpădul financiar au devenit și mai mari ca înainte, grație salvărilor instrumentate de guvernele clientelare, datoriile imense acumulate în timp grevează începerea unor noi investiții, în fine, lumea așteaptă să pice ceva… Și economia se târâie în așteptarea miracolului salvator. Singurul “miracol” este de fapt munca și economisirea, dar dacă pomenești aceste cuvinte ești considerat un țărănoi în economie.

0 Shares
Share
Tweet
Share