25 June 2019
Home / Finanțe-Bănci / LOL, guvernul Spaniei se împrumută mai ieftin decât cel al SUA

LOL, guvernul Spaniei se împrumută mai ieftin decât cel al SUA

Yield

Ieri v-am zis că guvernul României nu are nici un merit pentru faptul că se împrumută la dobânzi din ce în ce mai mici, evoluția este globală și cauzată de marile bănci centrale ale lumii care “bagă bani” cu nemiluita în sistemul financiar. Doar așa este posibil ca o țară precum Italia, a cărei datorie publică crește de la an la an, să găsească creditori dispuși să o finanțeze din ce în ce mai ieftin. Astăzi, așa cum ne informează Soberlook, avem cazul Spaniei, unde randamentele obligațiunilor pe 5 ani au scăzut sub cele ale SUA. Cum este posibil? Simplu, băncile centrale practic subvenționează riscul. Dacă dobânda devine real-negativă, atunci ce este bine să faci? Să cauți cele mai riscante alternative de investiție, acolo de unde mai poți ciupi încă ceva profit. Iar randamentele reale ale bondurilor americane sunt deja real-negative sau se apropie.

Randamente reale

 

Politica senilă a Fed și a altor bănci centrale care au dus ratele dobânzilor aproape de zero este distructivă pentru acumularea de capital și, implicit, pentru creșterea economică. Cei care economisesc pierd consistent. În SUA s-a estimat că până la sfârșitul anului trecut menținerea dobânzilor la un nivel artificial de scăzut i-a costat pe deponenții băncilor și pe cei care economisesc nu mai puțin de 758 miliarde dolari prin pierderea puterii de cumpărare.

Unde se duc acești bani, acest transfer de avuție realizat prin inflație? La stat. La marii debitori din economie. În perioada 2007-2012 guvernele din SUA, zona euro și Marea Britanie au câștigat 1,6 trilioane dolari datorită ieftinirii costului refinanțării și impozitării profitului băncilor centrale (costul tipăririi banilor este practic zero, deci afacerea este destul de profitabilă, vă imaginați).

Impact-asupra-economiei

Clasa muncitoare pierde. Pensionarii pierd. Micul antreprenor care vrea să acumuleze capital pierde. Câștigă “sistemul”.

[layout show=”1″]
1 Shares
Share
Tweet
Share