18 September 2020
Home / Articole / Live text – Free Market Road Show

Live text – Free Market Road Show

Octavian Badescu:

Dat fiind ca antreprenorii presteaza servicii sociale, ma consider si eu socialist!

Pentru ca sistemul sa se reformeze trebuie sa-i taiem finantarea. Fiindca altfel banii alimenteaza un sistem canceros, la fel cum sangele si nutrientii dezvolta celulele canceroase din corpul uman.

Datoria publica ar trebui comparata cu veniturile bugetare, nu cu PIB, altfel nu are sens.

Statisticile care vorbesc de avutia celor 1% din populatie sunt un nonsens. Eu am pornit de jos, din grupul celor cu venituri foarte mici, si am urcat in grupul celor cu venituri mari. Intr-un timp foarte scurt. Si mai am timp sa cobor si sa urc de cateva ori!

John Fund:

Am intrebat in Coreea de Sud, cum se face ca intr-o tara condusa fara rule of law, multe decenii o dictatur militara, institutiile sunt atat de crexibile si lumea afacerilor a creat succese precum Samsung? Si mi s-a spus ca increderea in societate vine de increderea in familie, de la elementele de baza. Doar asa, doar construind o coalitie larga intre oameni, care sa depaseasca partidele politice, doar pornind de la valori fundamentale se poate ajunge la credibilizarea institutiilor.

McCloskey: etica incepe in familie. Atentie la femeile sud coreene: tiger moms! Ele insista pe buna educatie a copiilor. Nu-mi pasa daca familia e formata din doua femei sau din o femeie si un barbat sau dintr-un singur parinte, atat timp cat parintii au un comportament moral si parintele ii spune copilului sa se duca la ora de culcare potrivita, asta e tot ce conteaza.

Radu Musetescu:

Atunci cand comparam cele doua sisteme, capitalismul si socialismul, nu trebuie sa ne raportam la cresterea productiei. Diferenta dintre ele doua nu este ca in capitalism se produce mai mult. Diferenta este una etica. Pun pariu ca atunci cand s-au construit piramidele egiptenii s-au “bucurat” de multa crestere a PIB!

Cresteea economica din capitalism e doar o consecinta a unei societati libere. E bine ca avem recesiuni, asta face ca cresterea economica sa fie mai sanatoasa pe termen lung.

In secolul al XIX-lea am avut atat de multa crestere economica desi nu se masura PIB-ul si guvernul nu tintea o anumita rata de crestere economica.

Deirdre McCloskey catre Radu Musetescu: din punct de vedere filosofic sunt de acord cu tine, dar din punct de vedee retoric este o nebunie sa renuntam la avantajul conferit de faptul ca societatile libere au depasit ca ritm de crestere tarile cu planificare centrala.

Deirdre McCloskey:

Cresterea rolului statului in economie din ultimele decenii este grotesca.

Toti colegii mei din mediul academic sunt marxistoizi. Mediul academic este plin de socialisti.

Schimbarea societatii e o problema etica, nu economica. Totul tine de ideologie. Daca oamenii nu sunt tratati bine, daca antreprenorii nu au onoare, daca nu avem demnitate in societate, nu putem progesa. Degeaba acumulam capital si facem investitii.

Daca reusiti sa aveti o crestere de 3% pe an, in cateva generatii veti reusi sa prindeti din urma tarile dezvoltate si sa cresteti nivelul de trai de 4 ori

Daniel Kaddik:

Motivul pentru care economia Germaniei merge atat de bine in prezent consta in reforma pietei muncii de la inceputul anilor 2000.

John Fund:

Pericolul este ca lupta anti-coruptie sa fie politizata. Asta se intampla si s-a intamplat si in SUA. Roosevelt a decretat o gramada de masuri antitrust, dar doar impotriva lui Rockefeler, nu si impotriva lui Morgan.

Intrebat fiind despre ce nu a mers in reforma tarilor ex comuniste, despre ce sfat trebuia sa le dea guvernelor acestor tari, dar pe care nu l-a dat, Milton Friedman a zis ca reforma trebuia sa inceapa cu  instituirea “rule of law”. Inainte de privatizare, inainte de orice alta reformare

18 Shares
Share
Tweet
Share