18 September 2020
Home / Ce mai citim? / Linkuri: Filozofia economică de stânga dreapta, țintirea prețului cartofului și avertismente din China

Linkuri: Filozofia economică de stânga dreapta, țintirea prețului cartofului și avertismente din China

Mi-au plăcut:

În doctrine să vă bateți sau cu aberații să ne păcăliți

Asistenţă socială minimă, în schimb investiţii şi fonduri discreţionare, bani de patinoare şi salarii de miniştri la şoferii companiilor de stat, la noi. Pe dos, la suedezi. Acela e un stat social: al nostru e un stat de muls, dar nu de către falşii handicapaţi sau alţi ţapi ispăşitori. Cu toate că aceste date se găsesc, de la Eurostat la rapoarte ale unor institute româneşti, în medii serioase de la noi lumea continuă să bată câmpii pe tema asta. Cine e cu guvernul, mai înţeleg, dar şi opoziţia e aşa deşteaptă că interpelează guvernul că unde sunt banii de investiţii. Strategia asta cu dezvoltarea economică pe baza investiţiilor de stat a dus la ţări cronic nedezvoltate în lumea a treia şi guverne capturate de elite de pradă, am rămas ultimii idioţi în curs de dezvoltare care o mai încearcă. Cu toate astea, nici o vorbă despre asta în spaţiul public românesc, stânga şi dreapta noastră nu par să aibă diferenţe de vederi.

N-ai cu cine să lupți împotriva inflației, niște “cartofori”

Aliment inflationist, nu te pui cu el. Incerc astfel sa dau o mana de ajutor luptei BNR cu inflatia. De azi, gata cu cartofii…
Nu vreau sa par obraznic, dar asa cum dl Guvernator nu suporta telefoanele mobile prin preajma, as sugera sa interzica chipsurile si alte asemenea nocive alimente in incinta Bancii Nationale. Adica, ori luptam cu inflatia, ori…
Dincolo de toate, ma plec in fata intereselor natiunii si renunt la cartofi. Sa nu faceti ca mine, pentru ca efectul de turma scumpeste noul produs tinta. Fasolea buna scoate din piata cartoful rau- zice legea lui Gresham usor modificata…

Austeritatea de azi nu se compară cu austeritatea lui Ceaușescu din anii 1980
Între 1981 și 1987 consumul guvernamental a scăzut ca pondere în PIB de la 17,4% la 12,4%. În anul 2010 a crescut față de nivelul atins în 2009. Deci, se poate și mai bine. Rămân la părerea că politica de austeritate nu este decât o metodă de înfometare a publicului larg pentru a-i salva de la faliment pe băieții deștepți. Sau, în limbaj academic, o economisire forțată canalizată în structura producției tot de catre stat. Nu văd vreun merit în această politică, nu înțeleg de ce este mai rezonabilă decât politica de expandare a cheltuielilor publice din timpul boom-ului.

Fugiți, China ne prinde din urmă

Într-un reportaj PBS despre cel mai mare mall din lume vedem retorica vestică a corporatismului şi logo-urile obişnuite consumatorului occidental (KFC şi McDonald’s sar cel mai repede în ochi) pe faţada celor mai deşănţate manifestări ale haosului planificării centrale.
Consultantul în mall-uri Ted deSwart, adus in extremis de către proprietarul de stat al mall-ului să readucă proiectul la viaţă, se simte şi se declară pe valul capitalismului de stat, în China, care „ajunge occidentul din urmă şi îl depăşeşte”.
Spiritul dirijist, retorica oficială, şedinţele la nivel de întreprindere cu pionierii corporatişti scoşi la careu în faţa mall-ului, contrastează cu aerul dezolant al producţiei fără cerere.
South China Mall este „perla” valului de oraşe fantomă ale Chinei. Se estimează că există 64 de milioane de locuinţe goale şi 20 de oraşe fantomă.

Incredibil, după ce Samuelson aprecia că URSS va prinde din urmă SUA, după ce am văzut economiile comuniste ajunse țăndări, am ajuns să fim avertizați să ne ferim că trece China! Se pare că guvernul Chinez scoate la vânzare 176 de insule. Cumpărătorii sunt sfătuiți să mai aștepte un pic.

0 Shares
Share
Tweet
Share