18 September 2020
Home / Nevoia de reforme / Liberalismul nu şi-a epuizat resursele. Cazul Georgiei

Liberalismul nu şi-a epuizat resursele. Cazul Georgiei

Acum ceva timp am fost invitat să ţin o prelegere la o şcoală de vară în Georgia. Am refuzat, poate şi din aroganţă intelectuală (hei, „la capătul lumii” chiar nu am de gând să mă duc, să invite pe alţii mai puţin celebri!), fiindu-mi neclar impactul promovării libertăţii economice în cee ce am considerat a fi o ţară de rangul 2 spre 3.

Stimulat fiind de o conversaţie recentă cu cineva care propunea cu insistenţă cazul Georgiei drept model de reformă liberală (demn de urmat de România), am încercat să mă informez mai bine şi, astfel, mi-am dat seama că sunt complet pe dinafară. Acum cred că Georgia este un caz extrem de interesant, care merită cunoscut mai bine. Prin măsurile întreprinse şi, mai ales, prin efectele acestora, Georgia a arătat că liberalismul nu şi-a epuizat resursele, din contră. Celor interesaţi de detalii le recomand să citească Georgia’s Search for Economic Liberty: A Blueprint for Reform in Developing Economies, scris de fostul prin-ministru al Georgiei, Lado Gurgenidze.

În orice caz, merită reţinute câteva lucruri:
• O reformă liberală profundă şi comprehensivă este posibilă şi dezirabilă, în ciuda liberalilor „de serviciu” care se văicăresc că „nu putem lua dom’le măsuri atât de !” Singura condiţie pentru adoptarea acesteia este o doză minimă de înţelepciune şi de altruism politic.
• Efectele absolut spectaculoase ale liberalizării economice aruncă în derizoriu argumentele aşa-zis “pragmatice”, de genul: „nu putem reduce impozitele, că nu vom mai avea bani de pensii”. Scăderea dramatică a fiscalităţii din Georgia a dus la dublarea veniturilor la bugetul de stat, ca pondere în PIB. Aş mai putea adăuga că în paradisuri fiscale europene, de genul Luxemburg sau Cipru, statul colectează mai mulţi bani la buget decât o face guvernul lui Boc. Dar, fideli crezului liberal, georgienii au mers mai departe, adoptând o lege care limitează cheltuielile bugetului la 25% din PIB (de ce să aloce statul resursele, mai bine piaţa!)
• Consecvenţa politicii liberale este premiată de piaţă. Privatizarea şi dereglementarea cvasi-totală generează un entuziasm atât de mare în mediul de afaceri, încât consecinţele pot fi cu greu exprimate în cifre seci. Georgia a continuat să atragă investiţii străine directe enorme (circa 20% din PIB), în condiţiile purtării războiului cu Rusia! În Georgia se preconizează creştere economică (minimă, e adevărat) în anul de graţie 2009, când pieţele emergente se prăbuşesc!
• Dereglementarea şi debirocratizarea se poate realiza practic peste noapte, prin abolirea tuturor legilor care instituie cerinţe şi impun certificări, respectarea unor norme etc. Georgienii şi-au dat seama că nu au agenţii guvernamentale mai deştepte decât agenţiile de reglementare din Occident; în consecinţă, orice produs sau serviciu (de la alimente la produse farmaceutice sau servicii financiare) care este oferit în OECD poate fi comercializat în Georgia fără să-şi mai dea ei cu părerea. Aşa au redus numărul funcţionarilor guvernamentali cu 50%!
• Georgia a urcat în partea superioară a clasamentelor performanţei şi libertăţii economice în lume. Ceea ce mă face să mă gândesc cu amărăciune că în aceleaşi clasamente, România se află la subsol. Ceea ce mă face să repet cu furie că nimeni nu a murit vreodată din cauza impozitelor prea mici, respectiv că nimeni nu a progresat prin taxe şi legi „la pachet”.

0 Shares
Share
Tweet
Share