22 September 2020
Home / Despre BNR / Leul pică. Ou sont les speculateurs d’antan?

Leul pică. Ou sont les speculateurs d’antan?

Despre ideea că criza politică e de vină pentru deprecierea leului, am scris în Finanțiștii:

Daca stam sa ne gandim mai bine, vedem ca, strico sensu, nu incertitudinea este cea care modifica preturile, ci mai degraba certitudinea (sau macar anticiparea) ca anumite schimbari (natural sau politice) vor fi insotite de consecinte fericite sau nocive pe anumite piete. Din moment ce pretul rezulta din actiunile individuale, iar aceste actiuni au la baza o estimare, un proces mental soldat cu o decizie, este comic sa afirmam ca cutare sau cutare pret creste sau scade din cauza incertitudinii; din contra, el reflecta hotararea participantilor la piata. Metaforic vorbind, pretul reprezinta un verdict – verdictul pietei – nu o ezitare.

Sa revenim la piata valutara. Firesc ar fi sa ne intrebam oare de ce schimbarile politice produc aproape intotdeauna deprecierea monedei, foarte rar aprecierea ei? Pe scurt, fiindca avem de-a face in general cu schimbari politice proaste. Fiindca de cele mai multe ori neintelegerile politice se soldeaza cu schimbari in rau, nu in bine.

Deci nu disputele politice sunt responsabile pentru căderea leului, ci ideile vânturate cu această ocazie, de genul: “Abia așteptăm să treacă referendumul ca să vă mărim salariile, bugetarilor!”

Dar altceva mă frământă acum. În urmă cu o lună:

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a contrazis, marți, prognozele unor economiști, potrivit cărora cursul euro se îndreaptă către 5 lei.

”Aş spune că o asemenea prognoză suferă, ca să fiu delicat. Dacă nu aş fi delicat aş spune că suferă rău”, a spus Isărescu.

Delicat este ca la o lună după propria estimare leul să se ducă spre 5 lei. Acum este la 4,64 și mai e ceva până la 5 lei, dar în acest moment nu e foarte clar când se vor limpezi apele politicii și când o să ne mai mângâie pe creștet aprobator FMI. Așa că fiți pe fază. BNR a lăsat oricum să se înțeleagă că leul este supraevaluat – normal, de când cu recesiunea asta, tare bine prinde o depreciere la PIB. Ceea ce înseamnă că speculatorii care acum vând lei fac un bine economiei. Spre deosebire de cei din octombrie 2008, care făceau rău.

Stați așa! În 2008 nu era criză politică, acum este! Hai că încep să înțeleg la ce servesc și speculatorii aștia.

0 Shares
Share
Tweet
Share