15 August 2020
Home / Ce face statul? / Legile Big Brother, planul B

Legile Big Brother, planul B

“Firesc, oamenii obisnuiti nu vor razboi; nici in Rusia nici in Anglia, nici in America si nici in Germania. Este de inteles. Dar, in cele din urma, liderii tarii sunt cei care determina politica si intotdeauna este vorba de a atrage oamenii de partea ta, indiferent daca este o democratie, o dictaura fascista, parlamentara sau comunista. […] oamenii pot fi adusi intotdeauna la cheremul liderilor. Asta e usor. Tot ce trebuie sa faci este sa le spui ca sunt atacati si sa denunte pacifistii pentru lipsa de patriotism si expunerea tarii la pericol. Se intimpla la fel in orice tara.” (Hermann Goering, in timpul procesului de la Nuremberg)

hermann-goerings-quotes-2Legile Big Brother (legea retentiei datelor, legea cartelelor preplatite si legea securitatii cibernetice) au luat o mica pauza fiind declarate neconstitutioanle. Insa doar naivii isi inchipuie ca SRI-ul se multumeste cu atit.

Zilele trecute, directorul SRI, George Maior, si-a dat demisia, iar aceasta a fost acceptata de seful statului. Probabil ca nu vom afla vreodata adevaratele motive din spatele acestei demisii, insa asta e mai putin important.

Relevant mi se pare un interviu aparut in EvZ si care poate fi citit aici. Din acest interviu, citeva pasaje mi se par foarte relevante.

  •  “Motivaţiile subiective ale unora sau altora, inclusiv la nivelul unor comentatori patetici lipsiţi de viziune sau de inteligenţă în acest domeniu, care, din păcate, vorbesc contrar intereselor cetăţenilor chiar legate de drepturile omului nu mă prea interesează. Mă interesează aspectul raţional, juridic legat de aceste legi. Noi considerăm că ele sunt concordante cu exigenţele şi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, unde sunt, de asemenea, expert (…) şi doctoratul meu e luat în acest domeniu. Garantez că toate aceste lucruri au fost avute serios în vedere de juriştii serviciului.”

Nu, nu sunt cuvintele unui politician in campanie electorala care nu mai doarme noaptea de grija cetateanului, ci sunt cuvintele unui sef de institutie numit (nu ales). Cum vor sluji aceste legi “interesele cetatenilor”, scapa “aspectului rational”, caci aceste legi sunt orice dar nu in “interesul cetateanului”. Aspecte de acest gen se vad foarte bine atunci cind institutii ale statului trebuie sa furnizeze cetateanului un serviciu spre exemplu. Orice cetatean care a fost in aceasta situatie stie prea bine cum stau lucrurile si cum functioneaza standardele duble atunci cind cetateanul trebuie sa beneficieze de ceva de la stat si cum stau cind el, cetateanul, trebuie sa isi achite catre stat niste obligatii la fel de legale.

Si da, suntem prea “patetici” si “lipsiti de viziune sau inteligenta in acest domeniu” pentru a ne ocupa, noi muritorii de rind, de acest fel de probleme. Constructii de acest fel exprima foarte clar dispretul fata de cetateni, in timp ce se clameaza sus si stare ca toate aceste masuri sunt doar pentru “siguranta cetateanului si nu lezeaza “drepturile omului”, chiar din contra.

  • Eu sper că nu se opune SRI-ului Curtea Constituţională, ci ea a considerat că există anumite elemente de neconstituţionalitate în această lege. Din păcate, legea a fost respinsă în totalitate, ceea ce a creat un vid legislativ unic în istoria de 25 de ani a României post-decembrie şi acum operăm pur şi simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispoziţie”.

In primul rind, respingerea legii nu a creat nici un vid legislativ, pentru simplul fapt ca nu exista inainte o astfel de lege, care acum sa fie declarata neconstitutionala. Refuz sa cred ca un om cu studii doctorale in drept poate face o asemenea greseala, mai degraba domnia sa se foloseste de ignoranta publicului, vrind sa creeze senzatia ca inainte am avut un cadru legislativ bun, care acum a fost naruit de declaratia de neconstitutionalitate a CCR. Mai departe, fostul director SRI amenintinta direct Curta Constitutionala sa nu se opuna SRI-ului. Nu vreau sa ma gindesc cum vor tropai bocancii acestor oameni in vietile noastre atunci cind vor avea toate drepturile legale sa faca asta fara aprobare de la nimeni si fara sa dea socoteala (prea multa) nimanui.

  •  “Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere şi morală undeva, în stat, în legătură cu securitatea naţională a cetăţenilor României – nu a statului, nu mai vorbesc de stat – şi că la momentul în care se va întâmpla o catastrofă voi ştii spre cine să arăt cu degetul. Nu mă încălzeşte deloc să arăt cu degetul, dar e datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri foarte mari pe care fie nu le înţelege, fie, dintr-o rea credinţă, le abordează în acest fel.”

Sintagma “siguranta nationala a cetatenilor” este o constructie care poate ajunge la un moment dat in antagonism (vezi cazul Snowden). Siguranta nationala e una si siguranta cetateanului cu totul altceva. Pentru siguranta nationala SRI are deja toate mijloacele, inclusiv cele legale, pentru a spiona ce se intimpla pe teritoriul Romaniei, fie ca e vorba de convorbiri telefonice, securitate cibernetica sau orice altceva. Siguranta ceteanului se refera la aspecte care tin strict de integritatea fizica a cetateanului, a bunurilor lui si a informatiilor personale si in mod normal e atributul politiei (hai sa ne facem pentru moment ca asa e). Problema mare apare cind un cetatean indrazneste sa se ridice contra statului, caci nimeni nu vrea sa trateze cu nimeni de pe pozitii egale sau apropiate, ci cit mai de forta. Si iar ni se arata cit de mici suntem si cit de mult nu intelegem aceste aspecte, de aceea, pentru siguranta noastra, e bine sa lasam specialistii de la SRI sa se ocupe. Yeah, right…

Acum noi toti suntem amenintati cu planul B. Au fost respinse legile Big brother? Nu-i problema, un atentat terorist (sau cum spunea David Rockefeller “the right major crisis” – criza majora potrivita) va arata imediat oitelor speriate cit de utile sunt legile acestea si cum totul este pentru “siguranta cetateanului”. La urma urmei, nu e nici prima data, nici ultima data in istorie cind se intimpla. Iar istoria se repeta pentru ca ne incapatinam sa nu invatam nimic din ea.

***

Autor: Nicolae Moldoveanu

 

0 Shares
Share
Tweet
Share