21 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Legea cauciucurilor de iarnă și lecția de economie

Legea cauciucurilor de iarnă și lecția de economie

Mulțumesc lui Bogdan Popa care mi-a semnalat că ministerul transporturilor plănuiește o nouă lege privind obligativitatea cauciucurilor de iarnă. Și, ca să vedeți că birocrații statului știu să facă o analiză cost-beneficiu a reglementării pe care o propun, citiți aici:

In Romania este inmatriculat un parc de 5,38 milioane de vehicule, din care aproximativ 1,1 milioane nu necesita echiparea cu anvelope speciale (remorci, tractoare, troleibuze, mopede etc). Prevederile ordonante urmeaza sa fie aplicate pentru aproximativ 4,28 milioane vehicule, din care 70.000 reprezinta parcul aflat in dotarea institutiilor publice, Diferenta de 4,21 milioane autovehicule care apartin diverselor persoane fizice si juridice ar reprezenta un efort de 1,85 miliarde euro, din care ar reveni bugetului de stat numai din TVA incasat suma de 445 milioane euro, ceea ce inseamna venituri suplimentare la bugetul de stat si nu cheltuieli.

Cum? Veniturile statului vor crește cu 445 milioane de euro?!

Unde ești tu Bastiat? Ca punând mâna pe ei
Să-i împarți în două cete, de inculți și tăntălăi
Și în două școli mai bune cu de-a sila să-i aduni
Să distrugi birocrația și furtul din bani comuni… că altă rimă n-am găsit

Consilierii de la transporturi au lipsit de la lecția de economie. Ba mai mult, legea pe care o propun acum este un caz evident de ignorare a logicii elementare. Dacă statul le impune să cumpărăm cauciucuri de iarnă, atunci nu rezultă că veniturile sale din TVA vor crește. Din venitul pe care îl au, pur și simplu oamenii vor cheltui mai mulți bani pe cauciucuri și mai puțini pe alte bunuri, deci creșterea încasărilor de TVA se va compensa cu scăderea încasărilor de TVA.

Și fiți atenți! Deoarece oamenii vor descoperi cu amărăciune că degeaba se străduiesc fiindcă nu sunt proprietari pe roadele muncii lor, din contră, le spune statul ce să facă cu banii, atunci vor fi mai puțin stimulați să muncească și să investească, ceea ce va duce pe termen lung la scăderea producției și, implicit, la reducerea veniturilor bugetare.

Dar cine să stea să învețe economie, politicienii? De ce să fim obligați să cumpărăm cauciucuri de iarnă (pentru roțile motrice)? Hai că puteți mai mult, voi cei de la Ministerul Transporturilor! După raționamentul vostru ar trebui să ne confiscați imediat toate cauciucurile existente! Vă dați seama câți bani am cheltui ca să ne pregătim mașinile pentru drum? Vă dați seama câți bani din TVA ar încasa statul?

Ce fericiți trebuie să fie profesorii de fizică sau matematică! Atât de rar au ocazia să vadă cum cineva nesocotește la ore de maximă audiență principiile de bază ale acestor științe. Natura se răzbună imediat pe cel care încearcă să zboare fără să cunoască legea gravitației. Spre deosebire, sărmanii profesori de economie trebuie să îndure zilnic un noian de aberații, altminteri ridiculizate de două secole încoace. Deh, natura (populația care votează) e indulgentă cu gogomanii.

0 Shares
Share
Tweet
Share