26 May 2019
Home / News / Legea amnistiei stimulează consumul și economia

Legea amnistiei stimulează consumul și economia

Unul dintre cei care au intrat astăzi în direct prin telefon cu Moise Guran la Europa FM a venit cu o explicație genială a importanței eliberării pușcăriașilor: aceștia vor comite noi infracțiuni, vor deposeda oamenii de mobilă, aparate etc., iar aceștia din urmă vor fi astfel stimulați să-și cumpere unele noi, determinând creșterea consumului și, mai departe, creșterea economiei – probabil inclusiv sporirea încasărilor la buget.

Hotii

Persoana de care vorbesc era evident sarcastică. Dar ideea sa batjocoritoare este răspunsul perfect dat celor care susțin altminteri că dezastrele sunt bune pentru economie. De exemplu, Paul Krugman spune că ar fi meritat să fi trăit cu pericolul unei invazii extraterestre, doar așa oamenii ar fi cheltuit mai mult și ar fi scos economia din criză mai repede. Ministrul bugetului din România afirma acum câteva săptămâni că mărirea accizei la carburanți va stimula consumul, deoarece va alimenta cheltuielile statului.

Mă mir, așadar, că nimeni dintre consilierii primului ministru nu a observat efectele economice benefice (conform filozofiei socialist-keynesiane) pe care le are eliberarea pușcăriașilor. Mă așteptam să vină și să ne povestească despre efectul de multiplicator al amnistiei, despre cum creșterea hoțiilor este un lucru rău pentru tine ca individ, dar bun pentru țară în ansamblu, deoarece ar stimula consumul și ar duce PIB-ul către nivelul potențial. Au ratat un moment bun de a ne ferici cu înțelepciunea lor și cu binefacerile distrugerii. Se pare însă că nici ei nu sunt keynesieni atât de consecvenți pe cât cred eu.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share